În plin sezon al căpușelor, zeci de copii au ajuns deja la spital mușcați de aceste insecte, iar o singură înțepătură poate duce la afecțiuni grave. Numai la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) au fost aproape 60 de copii doar în două zile. Primăria Capitalei a început dezinsecția în urmă cu două zile, asta deși acțiunea ar fi trebuit demarată de la începutul primăverii.
Medicii spun că numărul copiilor care ajung la spital mușcați de căpușe a crescut foarte mult și avertizează că orice înțepătură poate declanșa boala Lyme.
Suntem în plin sezon, așa că astfel de cazuri este posibil să se înmulțească pentru că familiile cu copii aleg să petreacă tot mai mult timp în aer liber, în parcurile din Capitală și în pădurile din jurul acesteia. După cum știm, primăria Bucureștiului a demarat abia luni seară operațiunile de deratizare și dezinsecție a orașului. Primarul Nicușor Dan a afirmat că această campanie a întârziat foarte mult din lipsă de bani.
În tot acest timp, nu doar la spitalul Grigore Alexandrescu ajung copii muscați de căpușe, ci și la Institutul Matei Balș și la spitatele de urgență.
Medicii atrag atenția că este foarte important când ieșim la iarbă verde să ne protejăm pentru că această boală poate avea complicații serioase.
Căpușele sunt insecte de dimensiuni mici, care se hrănesc cu sânge și pot transmite boli grave, una dintre acestea fiind boala Lyme, însă nu toate sunt purtătoare ale bacteriei numită Borrelia burgdorferi, cea răspunzătoare de apariția ei. Perioada de inmulțire este primăvara-vara, iar în zilele caniculare, căldura le amorțește încât nu mai sunt atât de periculoase.
Căpușele urăsc mirosul de geranium
Geranium, numită popular- mușcată englezească, este inamicul căpușei, care nu suportă geranionul din plantă. Înainte de a ieși în parc, la pădure, în locuri pline de verdeață, aplică pe piele câteva picături de ulei esențial de geranium, la încheietura mâinii, la glezne și în spatele urechii. Nu îl folosi în cantități mari, căci este foarte concentrat și dacă ai pisici, ai grijă că este foarte toxic pentru ele. La fel de eficiente s-ar părea că sunt și uleiurile de eucalipt, maghiran, oregano.
Verifică-ți animalul de companie
Potrivit veterinarilor, căpușele pot fi aduse în casă de câinele tău. După ce l-ai scos la plimbare în parc, fă-i un control de rutină și examinează-i cu atenție pielea și exteriorul și interiorul urechilor. Dacă acesta a luat căpușe și se așează pe pat, există un risc ca membrii familiei să le ia și ei.
Dacă te-a mușcat căpușa
În cazul în care nu ai cum să ajungi imediat la cabinetul unui doctor care ți-o poate scoate rapid cu o pensetă, având grijă să o extragă în totalitate, nu umbla la ea. La un moment dat, căpușa va ave nevoie de aer. După ce a ieșit singură, dezinfectează imediat zona. O altă variantă ar fi să înmoi o bucată de tifon în tinctura de iod și să o lași câteva minute pe piele, în locul in care este căpușa, care ar trebui să cedeze și să iasă.
Nu ignora simptomele
În urma unei înțepături, pe lângă faptul că locul se poate irita, pot apărea și simptome de tipul migreelor, vărsăturilor, durerile musculare sau febra. Mergi la un medic, indiferent că ai sau nu aceste simptome. Acesta îți va administra preventiv antibiotice și îți va face un vaccin antitetanos. Ca să te asiguri că nu ai contaminat bacteria răspunzătoare de declanșarea bolii Lyme, va trebui să faci un test-numit IGM Borellia, al cărui rezultat îl vei afla de 23 de zile după ce s-a petrecut incidentul.
Sursa: Realitatea de Bucuresti