Varianta coronavirusului descoperită pentru prima dată în India creează îngrijorări în rândul medicilor și cercetătorilor. La pacienții infectați cu această tulpină au fost abservate noi simptome, precum probleme de auz, dureri gastrice severe și cheaguri de sânge care duc la cangrenă. Până în prezent, sub-tulpina B.1.617.2 (denumită Delta de către OMS), una dintre cele 3 linii ale variantei B.1.617, s-a răspândit în peste 60 de țări în ultimele 6 luni.

Medicii din India au legat aceste simptome de noua tulpină, însă studiile sunt încă în desfășurare

Date preliminare din Anglia și Scoția, unde varianta indiană a devenit dominantă, arată că prezintă un risc mai mare de spitalizare. Și autoritățile din Singapore au descoperit că 95% din cazurile locale de Covid sunt legate de variante care provoacă îngrijorare.

”Avem nevoie de mai multe cercetări științifice pentru a analiza dacă aceste noi prezentări clinice sunt legate de B.1.617 sau nu. Anul trecut am crezut că am învățat despre inamicul nostru, dar s-a schimbat. Virusul a devenit atât, atât de imprevizibil”, a declarat medicul Abdul Ghafur, specialist în boli infecțioase la Spitalul Apollo din Chennai, cel mai mare oraș din sudul Indiei.

Medicii care tratează pacienții Covid-19 au anunțat că aceștia au dezvoltat simptome precum dureri abdominale, stare de greață, pierderea poftei de mâncare, diaree, probleme de auz și dureri articulare. De asemenea, unii pacienți au dezvoltat micro-trombi (mici cheaguri de sânge) atât de gravi încât cauzează moartea țesutului afectat și apariția cangrenei, a spus dr. Ganesh Manudhane, un cardiolog din Mumbai care a tratat opt pacienți pentru complicații tromboembolice în ultimele două luni. În cazul a doi pacienți s-a ajuns la amputarea unor degete sau a unui picior.
”Am văzut 3-4 cazuri în tot anul trecut, acum e un pacient pe săptămână”, a mai spus medicul. 

În India, varianta Delta este responsabilă pentru al doilea val al pandemiei. Bilanțul din țară, a doua cea mai afectată din lume, depășește 29,1 milioane de infectări și 359.480 de decese. 
Creșterea vertiginoasă a numărului de noi contagieri ar putea să fi cauzat și creșterea incidenței cu care complicațiile rare ale Covid sunt observate. Cu toate acestea, Manudhane a precizat că este nedumerit de cheagurile de sânge pe care le vede la pacienți din numeroase grupe de vârstă care nu au nicio istorie de probleme legate de coagularea sângelui. ”Suspectăm că ar putea fi din cauza noii variante a virusului”, a spus acesta. 

Medicii au întâlnit, de asemenea, cazuri de cheaguri care se formează în vasele de sânge care alimentează intestinele, cauzând dureri de stomac, singurul simptom pentru unii pacienți.
Alți pacienți au acuzat și pierderea auzului, o inflamație în jurul gâtului și amigdalită severă, a spus un alt medic, Hetal Marfatia, chirurg de la Spitalul Memorial Regele Edward din Mumbai.
”Fiecare persoană prezintă simptome diferite în al doilea val”, a adăugat acesta. 

Aceste simptome atipice sunt încă în curs de cofirmare, a subliniat Raina MacIntyre, profesoară de biosecuritate globală la Universitatea New South Wales din Sidney.
”Între timp este important să luăm notă de acest lucru și să fim conștienți de posibilele simptome atipice”, a transmis aceasta. 

Medicii au avertizat și asupra faptului că tulpina indiană se răspândește mult mai rapid în rândul copiilor. 

În acest context, medicii și cercetătorii atrag atenția că actualele vaccinuri ar putea să nu protejeze suficient împotriva noilor tulpini ale Sars-Cov-2.
”Factorul decisiv este rata foarte ridicată a vaccinării care reduce mortalitatea. Dar cu dovezile în creștere că delta și cel puțin o altă variantă ar putea eluda anticorpii creați prin vaccinare, companiile farmaceutice se află sub presiune pentru a-și ajusta vaccinurile existente sau să creeze unele noi”, a declarat politicianul și omul de știință german Karl Lauterbach
”Noi vaccinuri trebuie să fie pregătite pentru noile variante. Nu putem să i-o luăm înainte virusului, dar putem măcar să ținem pasul cu el”, a spus și medicul Abdul Ghafur, specialist în boli infecțioase la Spitalul Apollo din Chennai.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala