„Grupa femeilor gravide reprezintă o grupă de paciente cu risc pentru COVID. În cazul îmbolnăvirii cu COVID riscul de a face formă gravă de boală sau formă care necesită spitalizare la Terapie Intensivă este de trei ori mai mare la aceeași grupă de vârstă pentru pacientele gravide în comparație cu cele negravide. Deci, incontestabil reprezintă un factor de risc starea de graviditate împreună cu toate celelalte comorbidități. La unele dintre femeile gravide desigur există celelalte comorbidități și atunci riscul este înzecit mai mare. Din acest punct de vedere, nu ai cum să nu recomanzi vaccinarea la această grupă de paciente.”, a declarat medicul Iosif Niculescu, specialist în Obstetrica-Ginecologie, la „Legile Puterii”.
„Pe de altă parte, ne lipsesc datele inițiale din studiile de fază trei pe care firmele care produc vaccinul le-au făcut. Femeile gravide au fost excluse intenționat din studiile de fază trei atât de către Pfizer cât și de către Moderna. Deci nu avem pe ce să ne bazăm și cumva, așa cum facem de foarte multe ori folosind medicamente mai puțin recunoscute în prospectul lor că ar putea face bine, ne folosim de ceea ce se numește „off-label use”. Trebuie luat de asemenea în calcul și în condițiile de oarecare nesiguranță din punct de vedere legislativ un alt amănunt. Trebuie întotdeauna comparat cu riscul pe care îl are o femeie gravidă sau alta prin expunere la COVID și pentru a face boala. Balansând aceste lucruri, desigur că recomandăm în principiu acelor femei care sunt la risc COVID vaccinul”, a precizat medicul.
„O altă categorie la risc sunt femeile un pic mai în vârstă, femeile în jurul menopauzei sau chiar la menopauză unde de asemenea se concentrează o gamă largă de comorbidități, inclusiv lipsa estrogenilor în sânge la această categorie de femei poate să predispună la probleme din punct de vedere al imunității. Ele sunt expuse oricum la multe alte patologii”, a concluzionat doctorul Niculescu.
Sursa: Realitatea de Bucuresti