Hipertensiunea arterială reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial . În România aproximativ 40% din populația adultă suferă de hipertensiune arterială și se apreciază că numărul total al hipertensivilor depășește 5 milioane.
Hipertensiunea arteriala (HTA) este o „boală tăcută”, fară simptome specifice, doar creșterile bruște și importante ale tensiunii arteriale se pot manifesta prin cefalee, amețeli, zgomote în urechi sau tulburări de vedere, grețuri, stare de rău generală. Multe persoane sunt hipertensive de mulți ani, fără să știe acest lucru dacă nu își controlează tensiunea periodic.
Tensiunea arterială este presiunea exercitată de sânge asupra pereților arterelor în timpul contracției și relaxării ritmice a inimii. HTA apare atunci când presiunea sângelui este mai puternică decât ar trebui să fie în mod normal. Valoarea tensiunii arteriale considerată optimă este 120/80 mmHg .
HTA este tensiunea arterială ale cărei valori tensionale sunt peste 140/90 mmHg, fiind cea mai frecventă boală cardiovasculară.
Tensiunea arterială variază pe parcursul unei zile (se pot înregistra variații semnificative și în decursul a câtorva minute), putând depăși în mod fiziologic valorile limită în caz de efort fizic intens, emoții, însă cu revenire la valorile normale după câteva minute de repaus. Vorbim de hipertensiune arterială în cazul în care valorile TA se mențin crescute și în afara unor astfel de evenimente, fără a reveni la valorile normale.
HTA nu prezintă simptome în majoritatea cazurilor, iar oamenii află târziu că suferă de această afecțiune. Cu toate acestea, există simptome care ne pot atrage atenția asupra unor valori tensionale crescute: dureri de cap, dificultăți de respirație (dispneea), amețeli, dureri în piept, palpitații, vedere neclară.
Hipertensiunea arterială reprezintă o afecțiune cardiovasculară care nu poate fi vindecată , dar poate fi menținută sub control , necesitând monitorizare și tratament pentru toată viața din momentul diagnosticării.
Tratamentul hipertensiunii arteriale este individualizat pentru fiecare pacient. Întotdeauna trebuie să ne adresăm medicului înainte de a începe un tratament , deoarece automedicația „după ureche” poate fi periculoasă , cu consecințe severe asupra sănătății! Tratamentul HTA este stabilit pentru fiecare pacient în funcție de particularitățile acestuia de către medicul cardiolog!