Pancreatita reprezintă o inflamație acută a pancreasului, care antrenează o distrugere a glandei și a țesuturilor din jur de catre enzimele produse de pancreas, care sunt în mod normal evacuate în intestine pentru a participa la digestia alimentelor. În pancreatita acută, acestea rămân în pancreas și îl „digeră”. Cele două cauze principale sunt blocarea unui calcul pe canalul comun care evacuează bila și secrețiile pancreatice în intestine, iar a doua cauză și cea mai frecventă este consumul de alcool, alaturi de o masă copioasă.

PANCREATITA ACUTĂ – se manifestă printr-o durere aparută brusc, de intensitate variabilă și crescătoare, localizată frecvent în dreptul stomacului (zona epigastrică), iradiind în spate și făcând bolnavul să se îndoaie. În plus, mai pot apărea grețuri, vărsături alimentare sau biliare, distenție abdominală, tegumente palide sau icterice, echimoză abdominală în flancuri și periombilical, dar și febra moderată cu tahicardie. Cefaleea este și ea prezentă în unele cazuri, mai ales dacă pacientul este în stare de ebrietate atunci cand se prezintă la spital de urgență.

Investigațiile de laborator evidențiază: leucocitoza, hiperamilazemie (amilaza crește în 95% din cazuri), hipocalcemie (în special în prima zi) și hiperbilirubinemie, în cazul prezențeiicterului. Ecografia abdominală și tomografia computerizată abdominală permite evaluarea pancreasului mărit de volum, hipoecogen, neomogen și, uneori, cu colecții lichidiene în cavitatea peritoneală, stabilind gravitatea leziunilor. Tot în cadrul ecografiei abdominale mai pot fi depistați și anumiți calculi biliari responsabili de migrare și obstrucție, de care pacientul nu știa deoarece, în unele cazuri, litiaza biliară este asimptomatică. În majoritatea cazurilor, inflamația este limitată și evoluția este în general bună. Când se produce distrugerea parțială a pancreasului și extensia la țesuturile din jur (forma necrozantă), prognosticul este mai sever.

Tratamentul inițial cuprinde întreruperea alimentației, precum și administrarea medicamentelor perfuzabile împotriva durerii și cu rol de hidratare. În cazul pancreatitei grave se impune spitalizarea înterapie intensivă, iar uneori este necesară o intervenție chirurgicală de urgență pentru evacuarea pe cale endoscopică a unui calcul blocat. La alcoolici, întreruperea consumului de alcool este absolut necesară pentru evitarea recidivelor și pentru a nu trece treptat la pancreatita cronică.

PANCREATITA CRONICĂ – reprezintă inflamația cronică a pancreasului care antrenează în timp distrugerea acestuia, fiind însoțită frecvent de depuneri importante de calciu. Cauza principală rămâne în continuare consumul de alcool, de aceea, de cele mai multe ori, boala se întâlnește în rândul alcoolicilor, în special în rândul celor care au trecut prin episode repetate de pancreatită acută. Simptomele variază în funcție de stadiu, dar cel mai frecvent apar crizele dureroase abdominale recidivante, scăderea bruscă în greutate și icterul ce este sesizat uneori de cei din jur. Mai târziu poate apărea o diaree cu scaune grase și diabet, care sunt semnele deficitului de producere de către pancreas a enzimelor ce permit absorbția grăsimilor și a insulinei, hormon necesar pentru utilizarea glucozei de către celulele organismului. Funcția pancreasului poate fi evaluată prin recoltarea sucului digestiv după administrarea unei mese și dozarea nivelului de glucoză din sânge (glicemie) pe nemâncate, dar și după administrarea unei mese.

Analizele de laborator sunt și ele utile pentru a vedea dacă pacientul este anemic, dacă are o afecțiune renală nedepistată, prin dozarea ureei și a creatininei, pentru a observa bilirubina totală, directă și indirectă, enzimele pancreatice, dacă se mențin crescute, funcția hepatică dar și colesterolul total.

Ecografia și tomografia computerizată explorează morfologia pancreasului. Investigația optimă pentru vizualizarea leziunilor canalelor din interiorul pancreasului se numește colangiopancreatografia endoscopică retrogradă sau ERCP. Aceasta constă în introducerea prin cavitatea bucală a unui tub prevăzut cu un sistem optic care ajunge până în intestin, la nivelul de vărsare al canalului prin care se scurg secrețiile pancreatice și bila, apoi prin injectarea unei substanțe opace vizibile se observă pe radiografii. Principalele complicații sunt puseurile de pancreatită acută repetată și formarea unor chisturi care se pot infecta sau pot comprima organele din vecinatate. Tratamentul constă în întreruperea definitivă a consumului de alcool, menținerea unui regim fără exces de grăsimi, medicamente bazate pe enzime pancreatice și insulina care să compenseze insuficiența pancreatică. În cazul complicațiilor grave poate fi necesar tratamentul chirurgical.

Ca și în cazul pancreatitei acute, combaterea alcoolismului cronic este esențială pentru reducerea frecvenței bolii, iar familia are un rol important în susținerea și internarea pacienților alcoolici în sanatorii de dezalcoolizare pentru a reuși să treacă de această perioadă.