Diabetul este una dintre cele mai mari probleme de sănătate ale secolului, cu un număr de cazuri în continuă creștere la nivel mondial. Organismul unei persoane bolnave de diabet nu poate utiliza zahărul (glucidele) din alimente, din cauza secreției de insulină, fie inexistentă, fie prea ridicată.

Diabetul zaharat este o boală de metabolism, care cauzează prezența în exces a glucozei în sânge (hiperglicemie). Această boală este incurabilă și odată diagnosticată necesită tratament toată viața. Există și o formă specială (și rară) a acestei boli, dezvoltată de anumite femei. Aceasta este numită “diabet gestațional” și durează de obicei doar pe parcursul sarcinii.

Exista două tipuri de diabet

DIABETUL ZAHARAT DE TIP 1 – este o boală auto-imună, apariția sa nefiind legată de factori externi. Acest tip de biabet apare atunci când corpul nu poate produce suficientă insulină. Diabetul de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar începe să distrugă celulele beta din pancreas. Aceste celule beta produc în mod normal insulina de care are nevoie organismul pentru a metaboliza glucidele (zaharurile) din alimentele consumate. În lipsa acestor celule, respectiv a producției de insulină, se instalează diabetul zaharat de tip 1.

Diabetul de tip 1 este frecvent diagnosticat în copilărie și sub vârsta de 35 de ani. Nu este asociat cu greutatea în exces și constituie 10% din totalul cazurilor de diabet.  

La început persoanele cu diabet prezintă simptome care apar rapid cum ar fi:
urinare frecventă, sete intensă, foame, slăbiciune, scădere în greutate fară dietă, schimbari ale dispoziției, amețeli.

Tratamentul pentru controlul diabetului de tip 1 constă în injecții cu insulină și automonitorizarea periodică a glicemiei, conform recomandărilor medicului specialist.

DIABETUL ZAHARAT DE TIP 2 – este cea mai frecventă formă de diabet (90% din cazuri), este diagnosticat de obicei la persoanele cu varste peste 35 de ani (dar poate aparea la orice varstă) și este asociat frecvent cu obezitatea, sedentarismul și stilul de viață haotic. Acest tip de diabet apare atunci când corpul produce insulină dar nu o poate folosi corect. Acesta afectează în principal oamenii din țările dezvoltate. Deși cauzele sale sunt parțial genetice, factorii ce caracterizează stilul de viață (cum sunt fumatul, obezitatea, nutriția deficitară și lipsa mișcării) joacă și ei un rol major. Pentru diabetul de tip 2, obezitatea este factorul principal care crește riscul de a face această boală. Diabetul de tip 2 poate produce o serie de complicații, inclusiv boli cardiovasculare, leziuni oculare și insuficiență renală.

Simptomele diabetului de tip 2 apar în timp îndelungat, de obicei sunt vagi și multe din ele trec neobservate, cum ar fi:urinare frecventă, sete intensă, tulburări de vedere, infecții repetate ale pielii, gurii și vezicii urinare, răni care se vindecă greu, furnicături sau amorțeli ale mâinilor și picioarelor.

Tratamentul diabetului de tip 2 are rolul de a ține sub control valorile glicemiei și constă în reducerea porțiilor de mâncare, a greutății corporale, practicarea exercițiilor fizice și eliminarea obiceiurilor nocive (fumat, consum excesiv de alcool, stres). De asemenea, poate fi necesară administrarea de medicație antidiabetică orală sau, în cazurile mai grave, de insulină. Medicul va alege cel mai bun tratament în funcție de nevoile pacientului.

Per total, orice formă de diabet se datorează faptului că insulina din organism este insuficientă.