Menopauza poate fi o perioadă dificilă, multe femei se confruntă cu bufeuri, transpirații nocturne și alte simptome alături de modificări fizice, cum ar fi creșterea în greutate. Simptomele care apar în această perioadă de tranziție pot varia de la persoană la persoană. Unele persoane pot să nu aibă simptome, altele pot avea simptome ușoare, iar altele pot avea simptome severe.

Unele cercetări sugerează că probioticele pot ajuta la ameliorarea acestor simptome sau la reducerea severității acestora și la reglarea greutății corporale, dar eficacitatea lor rămâne controversată.

Bufeuri și transpirații nocturne

Hipotalamusul din creier reglează sistemul hormonal și temperatura corpului. Reducerea producției de estrogen în timpul menopauzei poate influența hipotalamusul să funcționeze diferit, ducând la simptome vasomotorii. Efectele acestui lucru sunt cunoscute în mod obișnuit ca bufeuri și transpirații nocturne.

Un mic studiu din 2017 care a implicat 62 de femei sugerează că consumul de probiotice împreună cu suplimente precum trifoiul roșu poate ajuta la reducerea simptomelor vasomotorii. Trifoiul roșu este un tip de leguminoase care conține izoflavonă, o substanță care acționează similar cu estrogenul insa eficacitatea acestuia rămâne neclară.

Infecții vaginale

Vaginul acționează ca o barieră pentru a împiedica bacteriile dăunătoare să provoace infecții. Înainte de menopauză, estrogenul promovează colonizarea lactobacililor, un tip de bacterii benefice în vagin. Lactobacilii ajută la menținerea unui nivel mai scăzut al pH-ului vaginal pentru a reduce riscul de infecții vaginale. Lipsa producției de estrogen în perioadele de menopauză și postmenopauză poate crește nivelul pH-ului vaginal, permițând creșterea bacteriilor dăunătoare precum Enterobacter, Escherichia coli, Candida și Gardnerella. Aceste bacterii vă pot crește riscul de infecții vaginale.

Se crede că utilizarea probioticelor singure sau în combinație cu medicamente antimicrobiene poate ajuta la prevenirea infecțiilor vaginale și a simptomelor asociate acestora, cum ar fi modificările scurgerilor vaginale și mirosul neobișnuit.

Osteoporoza

Estrogenul joacă un rol vital în menținerea rezistenței osoase, iar o scădere a producției de estrogen poate crește riscul de a dezvolta osteoporoză. Vârsta, sexul atribuit la naștere, rasa, etnia și sănătatea generală joacă, de asemenea, un rol. La nivel global, 1 din 3 femei de peste 50 de ani sunt expuse riscului de fracturi induse de osteoporoza.Limitarea sau oprirea consumului de produse din tutun și administrarea de suplimente de calciu și vitamina D pot ajuta la încetinirea pierderii osoase.

O revizuire a studiilor din 2021 a constatat că încorporarea de probiotice poate ajuta la creșterea densității minerale osoase la nivelul coloanei lombare la persoanele aflate în postmenopauză.

Creșterea în greutate și pierderea în greutate

Creșterea în greutate este comună în rândul celor care suferă de perimenopauză și menopauză din cauza scăderii progresive a producției de estrogen și a funcției ovariene. În acest timp, este tipic să experimentați o pierdere a masei corporale slabe și o redistribuire a grăsimii corporale, acumulând mai multă grăsime în zona abdominală.

Cercetările sugerează că compoziția bacteriană din colon ar putea contribui la boli metabolice. Persoanele supraponderale sau obezitate pot fi mai predispuse la inflamație, rezistență la insulină și acumulare de grăsime.Se crede că anumite tulpini de probiotice îmbunătățesc sănătatea mucoasei intestinale prin reducerea inflamației și reducerea riscului de obezitate și alte afecțiuni cronice. Mai exact, probioticele pot promova pierderea în greutate prin creșterea acizilor grași cu lanț scurt, creșterea numărului de bacterii benefice, reducerea inflamației și a depunerilor de grăsime și îmbunătățirea sensibilității la insulină.

O revizuire a studiilor din 2017 sugerează că suplimentarea pe termen scurt cu probiotice – care durează mai puțin de 12 săptămâni – poate contribui la o ușoară reducere a greutății corporale, a indicelui de masă corporală și a procentului de grăsime corporală. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor privind probioticele și pierderea în greutate au implicat grupuri mici de participanți și s-au uitat doar la participanții care aveau supraponderali sau obezitate. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine rolul potențial al probioticelor în pierderea în greutate.

Efecte secundare probiotice de luat în considerare

Puteți consuma probiotice mâncând alimente fermentate, cum ar fi iaurt, chefir, varză murată, kimchi și kombucha, sau puteți lua suplimente probiotice.Alimentele cu probiotice naturale sunt în general bine tolerate atunci când sunt consumate cu moderație.

Deși suplimentele probiotice pot avea oarecum mai multe șanse de a provoca efecte secundare, efectele sunt de obicei ușoare și tind să se rezolve în câteva zile până la săptămâni.

Efectele secundare temporare pot include:

·      balonare, flatulență

·      constipație

·      sete

·      durere de cap

Dacă simptomele persistă sau se agravează în timp, nu mai utilizați probiotice și consultați un medic.

Recomandări de produse probiotice

Consumul de probiotice poate ajuta la reducerea simptomelor menopauzei prin echilibrarea microbiomului unic al organismului dumneavoastră de bacterii dăunătoare și sănătoase.

Bifidobacterium animalis este un tip de bacterie care se găsește în mod natural în colon. Suplimentarea dietei cu acest tip de bacterii poate reduce grăsimea abdominală, care este unul dintre factorii cheie asociați cu tulburările metabolice.

Lactobacillus gasseri este un tip de bacterie care se găsește în mod natural în vagin.

Studiile care au implicat rozătoare au arătat efecte asupra pierderii în greutate cu utilizarea Lactobacillus gasseri.

Sibioticele, un amestec de prebiotice și probiotice, pot sprijini, de asemenea, pierderea în greutate și funcțiile antiinflamatorii.

Probioticele pot ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei și la reglarea greutății corporale, dar eficacitatea lor rămâne controversată. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora și susține beneficiile pentru sănătate asociate utilizării probioticelor în diferitele etape ale menopauzei.

Sursa: Teleexcelenta