Boala inflamatorie intestinală este un termen care descrie tulburările care implică inflamația de lungă durată (cronica) a țesuturilor din tractul digestiv.
Tipuri
- Colită ulcerativă. Această afecțiune implică inflamație și răni (ulcere) de-a lungul mucoasei intestinului gros (colon) și rectului.
- Boala Crohn. Acest tip se caracterizează prin inflamarea mucoasei tractului digestiv, care poate implica adesea straturile mai profunde ale tractului digestiv. Boala Crohn afectează cel mai frecvent intestinul subțire. Cu toate acestea, poate afecta și intestinul gros și, mai puțin frecvent, tractul gastrointestinal superior.
Atât colita ulceroasă, cât și boala Crohn se manifestă de obicei prin diaree, sângerare rectală, dureri abdominale, oboseală și scădere în greutate.
Simptome
Simptomele bolii inflamatorii intestinale variază, în funcție de severitatea inflamației și de locul în care aceasta apare. Simptomele pot varia de la ușoare la severe. Este posibil să aveți perioade de boală activă urmate de perioade de remisie.Semnele și simptomele care sunt comune atât pentru boala Crohn, cât și pentru colita ulceroasă includ: diaree, oboseală, dureri abdominale și crampe, sânge în scaun, apetit redus, pierdere în greutate neintenționată.
Cauze
Cauza exactă a bolii inflamatorii intestinale rămâne necunoscută. Anterior, dieta și stresul erau suspectate, dar acum medicii știu că acești factori pot agrava această patologie, dar nu sunt o cauză. O cauză posibilă este o defecțiune a sistemului imunitar. Când sistemul tău imunitar încearcă să lupte împotriva unui virus sau bacterii invadatoare, un răspuns imunitar atipic determină sistemul imunitar să atace și celulele din tractul digestiv. De asemenea, ereditatea pare să joace un rol în sensul că boala inflamatorie intestinală este mai frecventă la persoanele care au membri ai familiei cu această boală.
Factori de risc:
Vârstă: Majoritatea persoanelor care dezvoltă boala inflamatorie intestinală sunt diagnosticate înainte de 30 de ani. Dar unii oameni nu dezvoltă simptomatologia până la 50 sau 60 de ani.
Rasa sau etnia: Deși este mai frecventă la persoanele albe, poate apărea în orice rasă.
Istoricul familial
Fumatul: Fumatul este cel mai important factor de risc controlabil pentru dezvoltarea bolii Crohn.
Fumatul poate ajuta la prevenirea colitei ulcerative. Cu toate acestea, prejudiciul său asupra sănătății generale depășește orice beneficiu, iar renunțarea la fumat poate îmbunătăți sănătatea generală a tractului digestiv, precum și oferă multe alte beneficii pentru sănătate.
Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pot crește riscul de a dezvolta boala inflamatorie intestinală sau pot agrava boala.
Cum se stabileste diagnosticul de boală inflamatorie intestinală?
Diagnosticul acestor boli se face prin examinari de laborator (sange, scaun) si este obligatorie colonoscopia (metoda “ gold standard” de diagnostic pentru ca permite evaluarea modificarilor de la nivelul mucoasei intestinale).
Colonoscopia este metoda prin care se poate examina intregul colon si ultima portiune de intestin subtire (ileon). Este necesara o pregatire prealabila (dieta cu 3 zile inainte si apoi consumarea unei solutii care ajuta la “spalarea” colonului) pentru a obtine o examinare cat mai buna. Examinarea este accesibila, relativ usor de suportat de catre pacient, in functie si de alte patologii existente.
Pentru o relaxare cat mai buna a intestinului si a pacientului se pot utiliza medicamente relaxante/sedative (pe care le administreaza medicul in timpul procedurii) atunci cand nu exista contraindicatii sau riscuri pentru administrarea acestora.
Sursa: Teleexcelenta