Leziunile traumatice ale creierului pot duce la o dimensiune redusă a creierului la unii copii și adolescenți, ceea ce poate fi asociat cu probleme cognitive, arată un nou studiu.

Persoanele care se confruntă cu o lovitură gravă la cap pot suferi leziuni ale creierului, ceea ce duce la probleme cognitive pe termen lung, cum ar fi dificultăți de memorie, de concentrare și de rezolvare a problemelor.

Cercetătorii au reușit să studieze această problemă la adulți, folosind scanări ale creierului pentru a măsura cu exactitate impactul leziunilor la cap.

Cu toate acestea, acest lucru este mai greu de făcut la copii și adolescenți, deoarece creierul lor crește și se schimbă atât de rapid.

Într-un nou studiu, publicat în jurnalul Brain, cercetătorii de la Imperial College London și Great Ormond Street Hospital au adunat măsurători detaliate ale creierului copiilor care se dezvoltă normal și le-au folosit ca ghid pentru a ajuta la identificarea oricăror diferențe cu copiii care au suferit leziuni cerebrale.

Ei au descoperit că vătămarea poate duce la un volum al creierului unor copii mai mic decât se aștepta și au descoperit că acest lucru poate fi legat de probleme de învățare și comportament.

„Știm că unii copii și adolescenți care suferă o leziune cerebrală traumatică pot continua să se confrunte cu dificultăți de învățare sau emoționale, dar în acest moment nu putem prezice cine va avea probleme și cine nu. Efectele rănilor la cap sunt complicate și variază de la persoană la persoană.”” dr. Niall Bourke, King’s College din Londra.

Analiza de precizie a scanărilor ajută la managementul clinic de rutină și la identificarea de ce unii copii și tineri sunt expuși riscului de a avea dificultăți de învățare sau de comportament.Acest lucru este cu adevărat important, deoarece dificultățile cu care se confruntă tinerii pot avea un impact durabil asupra educației lor și asupra oportunităților ulterioare în viața adultă.  Studiul a fost finanțat de Action Medical Research (inclusiv finanțare prin The Garfield Weston Foundation), Great Ormond Street Hospital Children’s Charity și UK Dementia Research Institute.Datele privind volumul creierului populației au fost furnizate de Human Connectome Project – Development, prin Arhiva de date a Institutului Național de Sănătate Mintală și Autism Brain Imaging Data Exchange.

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala