Îngrijirea dinților și gingiilor dvs. poate oferi beneficii în afara sănătății orale, cum ar fi îmbunătățirea sănătății creierului, potrivit cercetărilor preliminare care vor fi prezentate la Conferința Internațională de AVC din 2023 a Asociației Americane de AVC. Întâlnirea, care va avea loc în persoană la Dallas și virtual, în februarie. 8-10, 2023, este o întâlnire de premieră mondială pentru cercetători și clinicieni dedicată științei accidentului vascular cerebral și sănătății creierului.
Cercetătorii spun că sănătatea dentară precară, inclusiv cariile și dinții lipsă, pot duce la o scădere a sănătății creierului, fiind cea mai recentă confirmare că sănătatea orală precară poate cauza probleme de sănătate în altă parte a corpului. Noile cercetări indică faptul că markerii sănătății orale proaste – inclusiv bolile gingiilor, lipsa dinților și acumularea plăcii – sunt asociați cu un risc crescut de accident vascular cerebral.
Experții spun că este important să faceți vizite regulate la dentist și să practicați o bună igienă orală acasă. Sănătatea dentară precară, inclusiv cariile și dinții lipsă, pot duce la o scădere a sănătății creierului.
Cercetătorii spun că studiul lor se adaugă la corpul actual de cunoștințe despre legătura dintre sănătatea orală precară și rezultatele negative asupra sănătății în altă parte a corpului.„Studiul nostru extinde dovezile existente care arată efectele adverse ale sănătății orale asupra sănătății cardiovasculare, extinzându-le la sănătatea creierului”, a explicat el.
„Mesajul de bază este că trebuie să fim foarte atenți cu igiena orală, deoarece are implicații mult dincolo de gură.”
Cariile, dinții lipsă și protezele dentareAnalizând datele a aproximativ 40.000 de adulți cu o vârstă medie de 57 de ani din Biobankul Regatului Unit, cercetătorii au spus că au descoperit că persoanele cu sănătatea orală precară aveau mai multe șanse să aibă leziuni acumulate în substanța albă a creierului.
„Dacă această cercetare este confirmată, luarea de măsuri pentru îmbunătățirea sănătății orale ar putea duce la beneficii semnificative la nivel de populație”, a spus el. „Sperăm, de asemenea, că munca noastră va încuraja cercetările viitoare privind efectele sănătății orale asupra altor organe și afecțiuni.”
Rivier a mai remarcat că studiul este preliminar și că trebuie strânse mai multe dovezi – în mod ideal prin studii clinice – pentru a demonstra că îmbunătățirea sănătății orale duce la beneficii pentru sănătatea creierului.
Sănătatea orală trece cu mult dincolo de gură
Dr. Alan Reisinger, directorul medical asociat al companiei de asistență medicală MDVIP și membru al consiliului de administrație al Academiei Americane pentru Sănătatea Sistemică Orală, spune că sănătatea orală precară este asociată cu rezultate negative asupra sănătății în întregul corp.
„Un motiv posibil este că atunci când organismul luptă împotriva bacteriilor care cauzează bolile gingiilor, crește inflamația în întregul corp”, a spus el pentru Healthline. „Această inflamație sistemică poate crește riscul unei persoane pentru o serie de probleme, inclusiv atacuri de cord, accident vascular cerebral, demență, complicații ale sarcinii și anumite tipuri de cancer.
”El a subliniat, de asemenea, importanța colaborării dintre comunitățile medicale și stomatologice, spunând că există o mai mare recunoaștere a legăturii importante dintre sănătatea orală și sănătatea sistemică.
Ținerea problemelor cronice la distanță
Multe probleme dentare se dezvoltă lent în timp, iar lăsarea lor netratată poate duce la mai multe probleme în continuare.
„A avea o mușcătură întreruptă sau a neglija îngrijirea la domiciliu poate dura ani înainte ca aceste probleme să devină simptome recunoscute”, a declarat Nathan Estrin, DMD, parodontist din Sarasota, Florida, pentru Healthline. „Una dintre cele mai grave greșeli financiare pe care le poți face când ești tânăr este să-ți neglijezi îngrijirea la domiciliu. Lăsarea problemelor dentare nerezolvate duce la complicații mai mari și la planuri de tratament mai scumpe mai târziu în viață.”
Referințe:
1.People predisposed to tooth cavities may also have heightened brain health risk, https://www.medicalnewstoday.com/
2.Poor Oral Health May Lead to a Decline in Brain Health, www.livemint.com/
3.Sănătatea orală precară poate contribui la scăderea sănătății creierului,www.neurosciencenews.com/
Sursa: Teleexcelenta