Atunci când suntem supărați, frustrați sau stresați căutăm diverse metode să scăpăm de aceste stări. Astfel recurgem la mâncare pentru că este cea mai la îndemână, mai ales dacă păstrezi sertare pline cu dulciuri și ”ronțăieli” sărate.
Din punct de vedere științific, glucidele cresc producția de serotonină din creier (un neurotransmițător responsabil cu starea de bine).
”Aș vrea să înțelegi că alimentele chiar daca dau o stare de bine pe moment, nu rezolvă problema în realitate. Folosind dulciurile astfel nu facem altceva decât să acoperim mizeria cu preșul. Conștientizarea emoțiilor este un pas esențial.” Daniela Cioantă, medic primar medicină de laborator și wellbeing coach.
Atunci când ai poftă de dulciuri, cartofi prăjiți, pizza, produse de panificație atunci când ești supărat, este foarte probabil ca să fie mesaj transmis de creierul tău , când are nevoie de o cantitate mai mare de serotonină.
Dacă tu începi să mănânci astfel de alimente, care conțin mult zahăr, multă făină alba crește glicemia brusc, apoi scade brusc și te simți oboist, fără energie, poate chiar nervos. Astfel există riscul să te simți mai rău decât înainte să consumi alimentele bogate în glucide.
Exemple de alimente care te pot ajuta cu adevărat
Acizii grași Omega-3 alcătuiesc membranelor celulare ale neuronilor și favorizează comunicarea dintre neuroni (celulele nervoase). Atunci când nivelul lor scade, scade și nivelul de energies și moralul.
Alimente care conțin Omega 3 sunt semințele, nucile, algele și peștele.
Magneziul contribuie la producerea de serotonină, ne ajută seara să ne relaxăm și să ne odihnim, relaxează mușchii membrelor și ai inimii. Carența de magneziu provoacă anxietatea, enervarea și scade capacitatea de aface față la stress.
Alimente bogate în magneziu sunt: migdale, dovleac, nuci , alune, unele cereal, bananele și leguminoasele.
Vitamina B6
La fel ca și magneziul vitamina B6 contribuie la producția de serotonină. Carența de vitamina B6 predispune la stări de oboseală, insomnii, căderea părului.
Alimentele bogate în vitamina B6 cerealele integrale, leguminoasele, semințele, nucile și peștele..
Vitamina D
Îmbunătățește calitatea somnului, crește productivitatea, normalizează tensiunea arterial, menține moralul ridicat, deci previne depresia.
Lumina soarelui este cea mai importantă sursă de vitamina D. Sursele alimentare de vitamin D sunt ciupercile, brânza, peștele, gălbenușul de ou.
Vitamina C
Vitamina C este antioxidant important cu un rol important în apărarea organismului de agenți toxici și infecțioși. Ajută la vindecarea rănilor și la producția de collagen. Întervine în sinteza mai multor hormoni și neuro mediatori chimici. Carența de vitamin C se manifestă prin oboseală, depresie și alte afecțiuni.
Surse alimentare bogate în Vitamina C sunt alimentele crude: pătrunjelul, ardeiul, kiwi, citricele, broccoli, varză, căpșuni, mere, etc..
Sursa: Teleexcelenta