Experții spun că este esențial să ai un mediu de somn confortabil, dar contează și modul în care te poziționezi când ajungi în sfârșit în pat. Majoritatea oamenilor au poziția lor preferată și obținerea unui somn bun este benefică din mai multe motive.
Găsirea celor mai bune poziții de dormit vă poate ajuta să vă ameliorați sau chiar sa evitați durerile de spate. Asigurați-vă că ați găsit acele pozitii ce sunt confortabile pentru dvs.
Poziţia pe spate cu mâinile pe lângă corp – aceasta este considerată cea mai bună pentru sănătatea spatelui şi a gâtului. Greutatea este cel mai bine distribuită în această poziție, asigurând o bună aliniere a coloanei vertebrale.Cu toate acestea, dacă aveți probleme cu coloana lombară, vă puteți simți mai confortabil cu o pernă plasată sub genunchi, permite astfel coloanei lombare să se flexeze ușor și să se deschidă în spate, eliminând presiunea de pe aceste articulații și nervi.
Cu toate acestea, somnul pe spate are și dezavantajele sale, deoarece sforăitul și apneea în somn sunt mai frecvente atunci când o persoană doarme în această poziție. De fapt, cercetătorii leagă somnul înapoi cu apneea în somn. Din acest motiv, medicii descurajează această poziție pentru persoanele care se confruntă cu această afecțiune.
Poziția fetală– pozitia ideală pentru multe persoane, pare a fi o pozitie natural să-și flecteze ușor coloana vertebrală, întinzându-se pe o parte, cu genunchii spre piept puțin. Dormind aşa, respiraţia ta va fi restricţionată, poţi sforăi mai des şi ar putea avea de suferit spatele şi gâtul.
Dormit lateral– Un studiu anterior a constatat că aproximativ 60% dintre oameni preferă să doarmă pe o parte. Persoanele în vârstă sau persoanele care suferă de diverse afecțiuni sunt, de asemenea, probabil să doarmă pe partea afectată. Această poziție prezintă, de asemenea, multe beneficii, deoarece ajută la scăderea refluxului de acid și vă ajută să vă relaxați coloana vertebrală și gâtul în timp ce dormiți. Somnul lateral scade, de asemenea, șansele de sforăit, deoarece căile respiratorii sunt libere de orice obstrucție. De aceea, medicii recomandă cu căldură somnul lateral celor care suferă de apnee în somn.
Dormitul pe o parte este, de asemenea, încurajat femeilor însărcinate, deoarece îmbunătățește circulația inimii, ceea ce este benefic atât pentru mamă, cât și pentru copil. Medicii recomandă și somnul lateral în timpul sarcinii, deoarece somnul pe spate pune presiune pe spate, ceea ce poate duce la leșin.
Cu toate acestea, această poziție de dormit poate avea și dezavantajele ei. Dacă dormi prea mult pe partea ta, mai ales pe partea stângă, aceasta pune o presiune suplimentară asupra stomacului și plămânilor. Dar alternarea părților laterale în timp ce dormi în pat poate ajuta la prevenirea încordării organelor. Mai mult, această poziție poate restricționa fluxul de sânge și poate apăsa nervii, rezultând amorțeală în timp. Acest tip de somn folosește umerii pentru a susține corpul, ceea ce poate strânge mușchii umerilor. Rezemarea capului pe un singur braț poate afecta negativ și mușchii brațului. În plus, după cum am menționat anterior, somnul lateral poate duce la riduri nedorite ale feței, deoarece împingi jumătate din față pe o pernă.
Dormit pe burtă (pe față) Somnul stomacal este o poziție de dormit în care vă întindeți burta pe pat. Dintre toate pozițiile principale de dormit discutate până acum, dormitul pe burtă este cea mai proastă poziție de dormit. Singurul lucru bun despre somnul stomacal este să ușureze sforăitul, dar practic este rău pentru orice altceva. Eric Olson, medic medic la Centrul Mayo Clinic pentru Medicina Somnului din Minnesota, a spus: „Dormitul stomacal poate fi chiar bun pentru tine. Cu fața în jos îți menține căile respiratorii superioare mai deschise. Deci, dacă sforăiți și nu suferiți de gât sau dureri de spate, este bine să încerci să dormi pe burtă.”
Dormitul pe burtă aplatizează curba naturală a coloanei vertebrale, ceea ce poate duce la dureri nedorite de spate. „Somnul stomacului face dificilă menținerea unei poziții neutre cu coloana vertebrală. În plus, poziția exercită presiune asupra articulațiilor și mușchilor, ceea ce poate irita nervii și poate duce la durere, amorțeală și furnicături”, spune Ken Shannon, terapeut fizic, la Brigham and Women’s Hospital din Boston.
Dormit toată noaptea în această poziție face ca, capul să se întoarcă într-o parte ore în șir, ceea ce îți încordează gâtul în timp. Dar dacă trebuie să dormi pe burtă, experții sugerează să folosești doar o pernă subțire și să te întinzi cu fața în jos pentru a lăsa spațiu să respire.
Alte poziții de dormit și ce pot spune despre tine
Există și alte poziții de dormit care pot afecta modul în care funcționați în timpul zilei. Aceste poziții de dormit sunt variații față de cele trei poziții de dormit de top care pot descrie trăsăturile și personalitatea unei persoane.
Profesorul Chris Idzikowski, director al Serviciului de evaluare și consiliere a somnului, a efectuat un studiu cu privire la aceste poziții de dormit.„Cu toții suntem conștienți de limbajul corpului nostru când suntem treji, dar aceasta este prima dată când am putut vedea ce spune postura noastră subconștientă despre noi. Ce este interesant este că profilul din spatele posturii este adesea foarte diferit de ceea ce noi m-am aștepta”, explică Idzikowski.
Sursa: Teleexcelenta