Lipomul este o formațiune tumorală benignă, formată din celule adipoase mature, ce se formează prin multiplicarea exagerată a acestor celule. Această formațiune poate fi unică sau multiplă și poate apărea în orice zonă a corpului, fiind localizată la nivel subcutanat și mai rar la nivelul organelor interne.
Un lipom nu este cancer și, de obicei, este inofensiv. În general, tratamentul nu este necesar, dar dacă lipomul vă deranjează, este dureros sau crește, este posibil să doriți să îl eliminați.
Tipuri de lipom:
Literatura de specialitate menționează mai multe forme de lipom:
- • lipomul solitar: este un lipom unic, care are diverse localizări și dimensiuni (angiolipom, hibernom);
- • lipom multiplu: presupune mai multe lipoame care apar odată sau în mod succesiv. Unele dintre acestea pot fi idiopatice (adică nu se cunoaște cauza) sau secundare (adică pot apărea după naștere, după slăbirea rapidă, după pusee de reumatism acut sau după traumatisme);
- • lipomatozele: sunt lipoame multiple care sunt dispuse simetric și care pot fi asociate cu diverse sindroame: lipomatoza multiplă familială, lipomatoza multiplă simetrică (Madelung/ adenolipomatoza Launois-Bensaude/ Sindrom Broglie), lipomatoza encefalo-cranio-cutanată Haberland Perou/ Sindrom Fishman, Sindrom Bannayan-Riley-Ruvalcaba/ Sindrom Bannayan-Zonana, Sindrom Cowden, Sindrom Proteus, Sindrom Michelin, Sindrom Gardner Richards;
- • Adiposis dolorsa este o formă clinică rară, cunoscută și ca Boala Dercum sau neurolipomatoză, caracterizată prin prezența unor lipoame dureroase, neregulate, pe trunchi, umeri, brațe și picioare.
Cauze
Lipomul apare mai ales la vârsta a doua, iar uneori este descoperit întâmplător. Lipomul nu este dureros, iar dezvoltarea lui este foarte lentă.
Nu se cunosc cu exactitate cauzele lipomului. Se crede însă că factorul ereditar este cel mai important, pentru că adesea lipoamele apar în cadrul aceleiași familii. Uneori el se poate dezvolta după mici traumatisme, hematoame sau leziuni care traumatizează și țesutul adipos subcutanat. Presiunea cronică aplicată pe o zonă poate fi, de asemenea, responsabilă de apariția unor lipoame asimetrice.
Lipoamele se pot dezvolta oriunde pe corp dar, indiferent unde se dezvoltă, ele sunt localizate subcutanat.
Lipomul mai poate fi asociat și cu dislipidemia (modificări în metabolismul grăsimilor, fie colesterol, fie trigliceride) sau cu diabetul de tip 2.
În cazul în care lipomul apare la nivelul feței sau în oricare zonă vizibilă, această zonă se deformează și apare necesitatea estetică de a fi înlăturat. Chiar și așa, este bine să se rețină că lipomul nu prezintă complicații, dar uneori poate fi însoțit de durere (dacă se dezvoltă în zone mai sensibile).
Factori de risc
Mai mulți factori vă pot crește riscul de a dezvolta un lipom, inclusiv:
- • Având între 40 și 60 de ani. Deși lipoamele pot apărea la orice vârstă, ele sunt cele mai frecvente la această grupă de vârstă.
- • Genetica. Lipoamele tind să apară în familii.
Tratamentul potrivit pentru lipom
Deși lipoamele nu sunt considerate o afecțiune medicală gravă, foarte mulți pacienți caută tratament pentru lipom din motive cosmetice. În acest caz, cel mai frecvent recomandată este excizia chirurgicală. Lipoamele de dimensiuni mai mari pot fi îndepărtate și prin liposucție.
Deoarece lipoamele nu sunt dureroase și nu se transforma în cancer, în mod normal nu trebuie îndepărtate. Dar, în unele cazuri, precum durere sau sensibilitate excesivă, infecție sau inflamație, îndepărtarea lipomului este o opțiune de luat în calcul. Operația este, în general, efectuată că o procedura ambulatorie. În anumite situații, lipomul extras poate fi testat pentru ca medicul să se asigure că este, într-adevăr, o tumoare necanceroasa.
Așadar, variantele de tratament pentru lipoame includ:
Îndepărtarea pe cale chirurgicală – este cea mai frecventă iar recidiva după această intervenție este rară. Există câteva efecte secundare, cum ar fi cicatrici și vânătăi.
Injectii cu steroizi – acest tratament are rolul de a micșora lipoamele, dar nu le elimina.
Liposuctia – această intervenție constă în folosirea unui ac și a unei seringi mari, pentru a îndepărta lipomul.
Lipoliză prin injecție – reprezintă topirea grăsimii prin injectare. Este folosită mai mult în medicina cosmetică pentru a trata depozite de grăsime, cicatrici, celulita sau vergeturi.
IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.
Referințe:
https://www.healthline.com/health/skin/lumps
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lipoma/symptoms-causes/syc0
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322551
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15008-lipomas
https://www.healthdirect.gov.au/lipoma