O problemă sexuală sau o disfuncție sexuală se referă la problemele în toate fazele ciclului de răspuns sexual ce împiedică persoana sau cuplul să experimenteze satisfacție din activitatea sexuală. Ciclul de raspuns sexual are patru faze: excitarea, platoul, orgasmul și rezoluția (sau relaxarea).
Multe femei au probleme cu funcția sexuală la un moment dat, iar unele au dificultăți de-a lungul vieții. Disfuncția sexuală feminină poate apărea în orice etapă a vieții. Poate apărea doar în anumite situații sexuale sau în toate situațiile sexuale.
Răspunsul sexual implică o interacțiune complexă de fiziologie, emoții, experiențe, credințe, stil de viață și relații. Perturbarea oricărei componente poate afecta dorința sexuală, excitarea sau satisfacția, iar tratamentul implică adesea mai multe abordări.
Simptome
Simptomele variază în funcție de tipul de disfuncție sexuală pe care o întâmpinați:
– Dorință sexuală scăzută. Cele mai frecvente disfuncții sexuale feminine implică lipsa interesului sexual și a dorinței de a fi sexuale.
– Tulburare de excitare sexuală. Dorința ta de sex ar putea fi intactă, dar ai dificultăți cu excitarea sau nu poți să te trezești sau să menții excitația în timpul activității sexuale.
– Tulburare orgasmică. Aveți dificultăți persistente sau recurente în atingerea orgasmului după suficientă excitare sexuală și stimulare continuă.
– Tulburare de durere sexuală. Aveți durere asociată cu stimularea sexuală sau contactul vaginal.
Când să vezi un medic
Dacă problemele sexuale vă afectează relația sau vă îngrijorează, faceți o programare la medicul dumneavoastră pentru evaluare.
Cauze
Problemele sexuale apar adesea atunci când hormonii sunt în flux, cum ar fi după naștere sau în timpul menopauzei. Bolile majore, cum ar fi cancerul, diabetul sau bolile cardiace și ale vaselor de sânge (cardiovasculare), pot contribui, de asemenea, la disfuncția sexuală.
Factorii – adesea interconectați – care contribuie la insatisfacția sau disfuncția sexuală includ:
– Fizic. Orice număr de afecțiuni medicale, inclusiv cancer, insuficiență renală, scleroză multiplă, boli de inimă și probleme ale vezicii urinare, pot duce la disfuncție sexuală. Anumite medicamente, inclusiv unele antidepresive, medicamente pentru tensiunea arterială, antihistaminice și medicamente pentru chimioterapie, pot scădea dorința sexuală și capacitatea corpului de a experimenta orgasm.
– Hormonal. Nivelurile scăzute de estrogen după menopauză pot duce la modificări ale țesuturilor genitale și ale reacției sexuale. O scădere a estrogenului duce la scăderea fluxului sanguin în regiunea pelviană, ceea ce poate duce la mai puține senzații genitale, precum și la nevoie de mai mult timp pentru a dezvolta excitare și a ajunge la orgasm.
– Mucoasa vaginala devine, de asemenea, mai subtire si mai putin elastica, mai ales daca nu esti activ sexual. Acești factori pot duce la actul sexual dureros (dispareunie). Dorința sexuală scade și ea atunci când nivelurile hormonale scad.
– Nivelurile hormonale ale corpului tău se modifică, de asemenea, după naștere și în timpul alăptării, ceea ce poate duce la uscăciune vaginală și poate afecta dorința de a face sex.
– Psihologic și social. Anxietatea sau depresia netratată pot cauza sau contribui la disfuncții sexuale, la fel ca stresul pe termen lung și antecedentele de abuz sexual. Grijile sarcinii și cerințele de a fi proaspătă mamă pot avea efecte similare.
– Conflictele de lungă durată cu partenerul dvs. – despre sex sau alte aspecte ale relației dvs. – vă pot diminua, de asemenea, receptivitatea sexuală. Problemele culturale și religioase și problemele legate de imaginea corpului pot contribui, de asemenea.
Factori de risc
– Depresie sau anxietate
– Boli ale inimii și ale vaselor de sânge
– Condiții neurologice, cum ar fi leziuni ale măduvei spinării sau scleroza multiplă
– Condiții ginecologice (vulvovaginală, infecții sau lichen scleros)
– Anumite medicamente (antidepresivele sau medicamentele pentru hipertensiune arterială)
– Stresul emoțional sau psihologic, în special în ceea ce privește relația cu partenerul tău
– O istorie de abuz sexual
IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.
Referinte:
- ”Female sexual dysfunction”, mayoclinic.org
- ” Sexual Dysfunction in Females”, clevendclinic.org