Menopauza feminină marchează sfârșitul ciclului reproductiv feminin. Cu toate acestea, bărbații experimentează o serie de simptome și schimbări în timp ce îmbătrânesc, pe care unii oameni le compară cu efectele menopauzei.
Condiția apare în unele literaturi ca „andropauză”. Cu toate acestea, această etichetă este înșelătoare și definiția simptomelor, cauzelor și tratamentelor este încă neclară.
Potrivit unui articol din revista Social History of Medicine, menopauza masculină sau andropauza a fost un subiect mult discutat de la sfârșitul anilor 1930 până la mijlocul anilor 1950, dar cercetătorii moderni recomandă că, fără limite clare, andropauza nu este un diagnostic util.
Cu toate acestea, îmbătrânirea încă produce efecte în corpul masculin, inclusiv nivelurile de testosteron care se reduc în mod regulat. În timp ce înaintarea în vârstă are efecte asupra nivelurilor de hormoni specifici sexului la bărbați, însă corelarea procesului cu menopauza feminină nu este exactă.
Unii cercetători asociază simptomele cu o afecțiune numită declin androgen la bărbați în vârstă (ADAM) sau hipogonadism cu debut tardiv. Acest lucru se întâmplă în mod natural atunci când gonadele sau organele care produc celule sexuale încep să îmbătrânească și își pierd funcția. Afecțiunea afectează doar 2,1% dintre bărbați, în timp ce menopauza este o parte naturală a dezvoltării sexuale feminine. Această prevalență crește odată cu vârsta, dar nu este încă o etapă standard în dezvoltarea masculină.
Un medic va sugera un diagnostic de hipogonadism cu debut tardiv atunci când un bărbat demonstrează trei simptome sexuale și are niveluri de androgeni mai mici de 11 nanomoli pe litru (nmol).
Simptome
Menopauza la femei marchează o scădere bruscă a estrogenului și progesteronului, principalii hormoni reproductivi feminini, scăderea considerabil într-o perioadă relativ scurtă de timp. Simptomele afecțiunilor pe care oamenii le etichetează adesea ca fiind menopauză masculină apar mai lent și subtil și mai puțin sever decât în menopauză. Scăderea nivelurilor de hormon masculin, sau testosteron, este mai puțin severă decât scăderea nivelurilor de hormoni pentru femei în timpul menopauzei.
Semne și simptome:
· bufeuri,
· stare de spirit și iritabilitate,
· acumularea de grăsime în jurul abdomenului și pieptului,
· pierderea masei musculare,
· piele uscată, subțire,
· transpirație excesivă,
· scăderea libidoului,
· o frecvență mai scăzută a erecțiilor de dimineață și disfuncția erectilă,
· o pierdere de energie, dificultăți în îndeplinirea sarcinilor fizice grele, cum ar fi alergarea sau ridicarea obiectelor grele,
· depresie.
Cauze
După ce un bărbat atinge vârsta de 30 de ani, nivelul de testosteron scade treptat, scăzând în medie cu un procent în fiecare an.
Cu toate acestea, medicii nu cred că scăderea normală, legată de vârstă, a nivelurilor de testosteron se află în centrul simptomelor menopauzei masculine. Dacă acest lucru ar fi legat de simptome, fiecare bărbat le-ar experimenta, ceea ce nu este cazul.
Această afecțiune este complexă și poate produce simptome diferite la diferite persoane. Deși aceste simptome apar adesea la bărbații în vârstă cu niveluri în scădere de testosteron, ele tind să apară la bărbații mai în vârstă cu boli de inimă, obezitate, hipertensiune arterială și diabet de tip 2.
Unii bărbați se confruntă cu impactul psihologic al unei „crize de mijloc”, în care devin preocupați de reperele profesionale și personale. Aceasta poate fi o cauză a depresiei, care poate declanșa o serie de factori care duc la simptomele fizice ale ADAM.
Lipsa somnului, alimentația necorespunzătoare și lipsa exercițiilor fizice, fumatul și consumul de alcool, precum și stima de sine scăzută pot contribui, de asemenea.
Hipogonadismul este o afecțiune în care testiculele nu produc suficienți hormoni.
La bărbații mai tineri, acest lucru poate duce la pubertate întârziată. Dacă se dezvoltă la o vârstă mai înaintată, posibil legată de obezitate sau diabet de tip 2, pot apărea simptomele ADAM.
Tratament
Deoarece condiția nu are o definiție clară, bărbații care experimentează aceste modificări fizice vor primi tratament în funcție de simptomele lor.Un medic poate recomanda terapia cu testosteron, dar eficacitatea acestui tratament nu este clară. Terapia cu testosteron ar putea crește riscurile de blocare a tractului urinar și a cancerului de prostată. De asemenea, poate agrava boala cardiacă ischemică, epilepsia și apneea în somn.
FDA a hotărât în 2015 că multe suplimente de testosteron și vitamine care susțin menopauza masculină adesea nu conțin componentele recomandate și pot crește riscul de a dezvolta cancer de prostată și probleme cardiovasculare.
Discutați cu un medic despre gestionarea simptomelor îmbătrânirii și a bolilor legate de vârstă.
Nu există dovezi suficiente pentru a defini „menopauza masculină” ca o afecțiune medicală diagnosticabilă. Cu toate acestea, ADAM este o deficiență de testosteron, un hormon sexual masculin, care poate avea efecte similare cu „menopauza masculină”. Condițiile care implică niveluri scăzute de testosteron pot fi complicate și se manifestă diferit pentru diferite persoane. Medicii nu diagnostichează menopauza masculină.
IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.
Referințe:Is the male menopause real?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/266749#takeaway