Ceea ce știm sigur este că un număr mare de femei se confruntă cu o serie de simptome în zilele premergătoare menstruației. Cele mai multe dintre acestea sunt o parte normală a ciclului, dar pentru unii, pot interfera cu funcționarea de zi cu zi.
„Partea de a fi femeie este să experimentezi nebunia fizică și emoțională care se întâmplă cu 1 până la 2 săptămâni înaintea menstruației.” Dr. Sheryl Ross, OB/GYN și expert în sănătatea femeilor la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, CA
Termenul de tensiune premenstruală (PMT) a fost inventat pentru prima dată în 1931 de un ginecolog american, Robert T. Frank, pentru a descrie simptomele experimentate de persoanele care au menstruație în anumite momente ale ciclurilor lor. Deși a descris mai multe simptome fizice, cum ar fi astmul ciclic, neregularitatea cardiacă și retenția de apă, principalul său accent a fost pe ceea ce el a numit „tensiune nervoasă”, care a provocat comportamente „nepotrivite sau nedorite”. El a dat vina pe această „isterie” în zilele dinaintea menstruației pe un exces de estrogen. De atunci, medicii și cercetătorii au discreditat noțiunea de isterie ca termen general folosit pentru a descrie aproape orice comportament și condiții care au sfidat regulile și așteptările unei societăți patriarhale tradiționale.
În consecință, și termenul PMT a căzut din uz. În schimb, medicii se referă acum la sindromul premenstrual (PMS), care poate include atât sănătatea mintală, cât și simptomele fizice. Și un exces de estrogen nu este de vină – atât nivelurile de estrogen, cât și de progesteron scad dramatic după ovulație, astfel încât acestea sunt scăzute în zilele premergătoare menstruației. Cu toate acestea, chiar și acum, cauza exactă a sindromului premenstrual nu este complet clară.
„Cauza acestor simptome fizice, emoționale și psihologice este considerată a fi rezultatul modificărilor și fluctuațiilor hormonale, care implică estrogen și progesteron, în timpul ciclului menstrual, în special cu 1-2 săptămâni înainte de începerea menstruației.” Dr. Sheryl Ross, OB/GYN
Ce este PMS?
Simptomele psihologice sunt frecvente. Pentru cei mai mulți, sunt incomode, dar nu afectează funcționarea de zi cu zi. Schimbarea dispoziției și tulburările emoționale sunt simptome comune ale sindromului premenstrual. Simptomele pot include depresie extremă, accese de furie și anxietate copleșitoare. Vrăjile de plâns, izbucnirile de furie și sentimentul de lipsă de valoare fac parte din schimbările de dispoziție ale sindromului premenstrual.
Simptome fizice care ar putea apărea în zilele premergătoare unei menstruații:
– durerile de cap,
– oboseala, insomnie,
– crampe abdominale,
– modificări tranzit intestinal (diaree),
– balonarea abdominală, flatulență,
– poftele de mâncare, creșterea în greutate, senzația de foame,
– tensibilitatea sânilor,
– acneea.
Cu toate acestea, pentru unele persoane, simptomele fizice și psihologice pot fi severe și debilitante, ceea ce poate fi un semn al tulburării disforice premenstruale (PMDD). Dr. Ross a sfătuit că PMDD ar trebui luat în considerare dacă „aceste schimbări emoționale devin perturbatoare cu munca sau viața personală”.
IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.
Referințe:
1. Hantsoo, L., Rangaswamy, S., Voegtline, K. et al. Premenstrual symptoms across the lifespan in an international sample: data from a mobile application. Arch Womens Ment Health 25, 903–910 (2022). https://doi.org/10.1007/s00737-022-01261-5
2. www.medicalnewstoday.com
Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala