Organizația Națiunilor Unite estimează că populația lumii numără 7,53 miliarde de oameni, dintre care 3,71 miliarde sunt născuți cu organe genitale feminine. Deși acest proces biologic afectează aproximativ jumătate din populația lumii, multe mituri și concepții greșite despre el persistă, iar menstruația în sine este un subiect tabu. 

Menstruația, acea parte a ciclului menstrual în care uterul elimină țesutul mucoasei alături de sânge prin vagin, poate dura între 3 și 7 zile și apare de obicei la fiecare 28 de zile, deși durata ciclului menstrual poate varia. 

Află care sunt unele dintre cele mai populare concepții greșite și de ce sunt acestea neadevărate: 

1. Sex pe perioada menstruației

Unele dintre cele mai răspândite mituri cu privire la menstruație gravitează în jurul sexului în timpul menstruației.  Contactul sexual este interzis în timpul menstruației

FALS: Deși unele femei sau partenerii lor pot avea reticențe când vine vorba de sexul în timpul menstruației, din punct de vedere medical nu este necesar să se evite activitatea sexuală în timpul ciclului lunar, chiar pot fi enumerate câteva avantaje.

– Sexul in timpul menstruației are o serie de beneficii, precum atenuarea crampelor asociate cu ciclul, ușurarea durerilor de cap care pot apărea în această perioadă și un libido crescut.

– Scurtarea numărului de zile de sângerare și lubrifiere naturală. Nu poți rămâne însărcinată în această perioadă.

FALS: Deși este adevărat că, la multe persoane, menstruația este perioada în care acestea sunt cel mai puțin fertile, aceasta depinde într-adevăr de durata ciclurilor lor lunare.

– Apogeul fertilității are loc în timpul etapei de ovulație – care de obicei începe cu aproximativ 12 până la 16 zile înainte de începerea următoarei perioade – când ovarele produc și eliberează ovule proaspete (ouă).

– În timp ce majoritatea ciclurilor menstruale durează aproximativ 28 de zile, unele cicluri pot fi de până la 21 de zile, ceea ce afectează și momentul în care are loc ovulația.

– Spermatozoizii pot trăi în interiorul tractului genital până la 5 zile sau, potrivit unor surse, chiar 7 zile. Astfel, a avea sex vaginal neprotejat în timpul menstruației ar putea însemna că spermatozoidul ajunge să rămână suficient de mult pentru a coincide cu ovulația și a fertiliza un ovul, ducând la sarcină.

2. Nu ar trebui să facă baie în timpul menstruației

Unii cred că a face o baie în timpul menstruației este nesigur.  Apa fierbinte poate avea efecte negative, stimulează sângerarea și accentuează durerile

FALS: În timp ce apa fierbinte poate ajuta la stimularea fluxului sanguin, aceasta poate ajuta de fapt la ameliorarea crampelor menstruale și la ușurarea tensiunii musculare. Apa oprește sângerarea

FALS: Sângerarea nu se oprește după scufundarea completă în apă, însă presiunea apei poate împiedica temporar curgerea sângelui din vagin.

3. Durerea premenstruală și menstruală nu poate fi oprită

O altă concepție greșită larg răspândită este legată de opțiunile de tratament a durerilor premenstruale și menstruale. Pentru multe femei, simptomele premenstruale și menstruale pot fi severe, pot interfera cu funcționarea normală și cu calitatea vieții însă evită consultul unui specialist strict pentru a această problemă.

Pacientele cu dismenoree (perioade dureroase) sau anumite afecțiuni care provoacă simptome supărătoare, cum ar fi endometrioza, pot decide, de comun acord cu medicul specialist, cea mai bună opțiune terapeutică pentru sănătatea și productivitatea lor. Sângerări abundente, dureri abdominale și alte simptome neplăcute, cum ar fi migrene și greață pot fi remediate cu ajutorul pilulelor contraceptive.

Fiind vorba de un tratament medical, alegerea contraceptivelor, decizia de a urma acest tratament se poate face doar în urma unui consult medical de specialitate, relația risc/beneficiu se stabilește doar în urma discuției cu un specialist. Administrarea de antiinflamatoare sau pilulele contraceptive sunt benefice în ameliorarea simptomatologiei, dar reacții adverse trebuiesc luate în considerare.  

4. Sincronizarea perioadelor

O întrebare generalizată în jurul perioadelor este dacă se pot sincroniza cu adevărat. De exemplu, dacă două sau mai multe femei petrec suficient timp împreună, poate ca colege de cameră, vor avea menstruații în același timp?

FALS: Noțiunea de „sincronizare a perioadei sursă de încredere” a apărut pentru prima dată ca idee științifică într-un articol din 1971 din Nature. Acest articol a susținut că femeile care locuiau în spații apropiate – colege de cameră într-un cămin de facultate – sau care erau prieteni apropiați, au experimentat o sincronie crescută a menstruației.

Autorii studiului au considerat că acest lucru s-a întâmplat probabil pentru că femeile care au trăit atât de strâns împreună au „schimbat” feromoni de-a lungul timpului, ceea ce a dus în cele din urmă la acest fenomen. Studiile ulterioare au pus îndoieli cu privire la metodologia folosită de cercetători pentru cercetarea din 1971, fiind numeroase deficiențe și factori modificatori pe care cercetătorii inițiali nu i-au luat în considerare. Ei au remarcat, de asemenea, o „lipsă de dovezi empirice pentru sincronie în studiile anterioare atât asupra populațiilor occidentale, cât și a celor non-occidentale”.

De atunci, anchetatorii au devenit mai înclinați să creadă că noțiunea nu este altceva decât un mit durabil, orice sincronie fiind pur coincidență. 

5. Tampoanele cu introducere vaginală nu sunt sigure

În cele din urmă, unele dintre cele mai persistente concepții greșite se referă la utilizarea tampoanelor pentru a absorbi sângele menstrual. Deoarece o persoană trebuie să introducă un tampon în vagin, unii oameni se pot îngrijora că acest lucru poate provoca unele daune. Introducerea unui tampon în vagin va rupe himenul.O îngrijorare principală este că inserarea unui tampon poate rupe himenul, care, după cum spune concepția greșită populară, este un „semn al virginității”.

FALS: Himenul este o membrană elastică care căptușește deschiderea vaginului și nu acoperă de obicei deschiderea vaginală. Dacă ar fi așa, himenul ar bloca sângele menstrual și alte tipuri de scurgeri să nu părăsească corpul. Acest lucru ar fi periculos, necesitând intervenție chirurgicală pentru a corecta.

– introducerea unui obiect cât un tampon nu va provoca leziuni, himenul fiind o membrană elastică

– în timpul menstruației, sângele lubrifiază vaginul, introducerea unui tampon nu ar trebui să fie incomodă, dacă este făcută corect.

– schimbarea tampoanele în mod regulat, pentru a evita infecțiile.

Conform recomandărilor, aproximativ la fiecare 4-8 ore (depinde de tipul tamponului). Este esențial ca o persoană să facă acest lucru, altfel sângele, țesuturile și bacteriile acumulate ar putea provoca infecție.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala