Cercetătorii au descoperit o nouă terapie pentru a îmbunătăți rezistența la stres.
Combaterea stresului zilnic a devenit un subiect tot mai discutat de oamenii de știință, stresul fiind un factor declanșator pentru multiple patologii, crescând predispoziția pentru dezvoltarea multor afecțiuni psihiatrice, neurologice și cardiace.
Oamenii de știință de la APC Microbiome, din cadrul centrului de cercetare University College Cork (UCC), din Irlanda, au descoperit o nouă terapie pentru a îmbunătăți rezistența la stres.
Descoperirile vor ajuta cercetătorii să înțeleagă și să trateze mai bine stresul, pentru a reducând efectele sale pe termen lung asupra sănătății.
Descoperirea recentă arată că un potențial medicament care să suprime activitatea unei proteine, numite FKBP51, ar putea crește rezistența la stresul cronic. Tratamentul cu acest agent poate fi folosit în principal în mod preventiv dar și curativ, ameliorând simptomatologia cauzată de stresul cronic și stoparea potențialelor complicații ale acestuia.
Proteina 51 care leagă FK506 (FKBP51) a apărut ca un regulator cheie al răspunsurilor la stres endocrin la mamifere și ca o potențială țintă terapeutică pentru tulburările legate de stres (depresie, tulburare de stres post-traumatic), tulburări metabolice (obezitate și diabet) și durere cronică. Recent, FKBP51 a fost implicat în mai multe căi celulare și au fost raportați numeroși parteneri proteici care interacționează.
Aplicarea directă a medicamentului pe celulele din hipocampus, o zonă a creierului implicată în reglarea anxietății, a dispoziției și a memoriei, ar putea îmbunătăți și susține creșterea acestora.
„Stresul cronic declanșează în mod repetat răspunsul de luptă sau fugi care duce la un risc de probleme de sănătate. Datele noastre poziționează FKBP51 ca o țintă importantă pentru dezvoltarea de noi medicamente în tratamentul tulburărilor cerebrale legate de stres, acolo unde există încă o astfel de nevoie medicală nesatisfăcută”, a declarat dr. Olivia O’Leary, lector principal la Departamentul de Anatomie și Neuroștiințe, de la UCC și cercetător principal la APC Microbiome Ireland.
„Cercetarea noastră prezintă un pas semnificativ înainte. Până la 30% dintre persoanele cu depresie, o tulburare psihiatrică legată de stres, nu răspuns sau răspund slab la tratamentele antidepresive disponibile. Există o nevoie imperioasă pentru tratamente mai eficiente, care să aibă un mod de acțiune diferit față de tratamentele disponibile în prezent”, a declarat la rândul său, profesorul John Cryan, vicepreședinte pentru cercetare și inovare la UCC și cercetător principal în APC Microbiome Ireland.
IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.
Bibliografie:
The National Center for Biotechnology Information advances science and health https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
Codagnone, M.G., Kara, N., Ratsika, A. et al. Inhibition of FKBP51 induces stress resilience and alters hippocampal neurogenesis. Mol Psychiatry (2022).