Autorităţile sanitare britanice studiază XE – o mutaţie a tulpinilor BA.1 şi BA.2 Omicron. Până pe 22 martie, în Anglia au fost detectate 637 de cazuri de XE. Experții au prea puține date despre cât de periculoasă este această variantă. Singurele informații arată că este mult mai transmisibilă față de cea mai contagioasă formă a Omicron. În România încă nu știm dacă avem o astfel de mutație. În țara noastră, varianta dominantă este BA.2.

Studiile de până acum făcute pentru varianta XE nu au fost semnificativ diferite de BA.2 – cunoscut și sub numele de „Stealth” Omicron. Însă, cele mai recente obținute de Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie dată arată o rată de creștere cu 9,8% peste cea a Stealth.

Doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com, ce este cu această nouă variantă și dacă ar trebui să ne temem din cauza ei.

”XE este una dintre variantele de recombinare a virusului, care recombină varianta inițială de Omicron și BA.2 . Este o recombinare în interiorul familiei de Omicron.

A atras atenția pentru că au început să fie identificate cazuri, fiind 1% din cele secvențiate în Marea Britanie.

Momentan, este prea devreme pentru a avea destule date despre transmisibilitate, dacă are capacitatea să înlocuiască BA.2 care este dominantă în Marea Britanie. Nu se știe încă dacă dă forme grave de boală.

Însă există o comunicare a OMS referitoare la această variantă recombinată XE despre care se spune că ar avea o transmisibilitate cu 10% mai mare față de BA.2 ceea ce ar crea premisele ca această variantă să înlocuiască BA.2. Însă nu știm în ce măsură ar putea să infecteze persoanele care s-au infectat cu BA.2, respectiv BA.1. Nu știm în acest moment dacă poate să infecteze persoane care s-au vaccinat cu două sau trei doze”, a explicat specialistul.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala