Pe măsură ce variantele Covid-19 continuă să se apară și să răspândească, autoritățile ajung să impună purtarea de măști care să protejeze mult mai bine căile respiratorii. Dacă până acum masca chirurgicală, clasică, era norma, mai nou apar tipuri precum FFP 2 sau FFP 3 cu grad sporit de protecție. Dar, care este diferența majoră între cele textile, chirurgicale și cele mai performante?
FFP1
Măștile respiratorii (ceea ce înseamnă că sunt confecționate dintr-un material conceput pentru a filtra aerul sau impuritățile) se bazează pe un sistem de clasificare ce indică cât de multă protecție oferă.
Primul este FFP1, care protejează împotriva materialelor în concentrații de până la 4x OEL sau 4x APF (factor de protecție alocat). Deoarece este prima treaptă pe scară, acestea sunt cea mai accesibilă opțiune și pot fi găsite peste tot.
FFP2
Următorul este FFP2 și acestea oferă mai multă protecție decât FFP1, la concentrații de până la 12x OEL sau 10x APF. Ele sunt echivalentul european al măștilor respiratorii N95 utilizate în SUA și acest tip îndeplinesc îndrumările de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
FFP3
Măștile care oferă cel mai înalt nivel de protecție sunt FFP3, care protejează împotriva materialelor în concentrații de până la 50x OEL sau 20x APF. Această este substanțial mai mare decât FFP1 și pot bloca atât aerosoli lichizi cât și solizi.
Ghidurile actuale ale OMS stipulează măști de față FFP3 pentru controlul infecțiilor cu virus și bacteriene atunci când contagiunea este răspândită prin tuse și strănut. De asemenea, sunt deseori utilizate de către profesioniștii din domeniul sănătății atunci când manipulează substanțe chimice periculoase.
Fără valvă
Pe lângă nivelul de protecție pe care îl oferă fiecare tip de mască, există și câteva elemente de design pe care poate doriți să le luați în considerare.
Măștile fără valvă înseamnă că sistemul de filtrare este încorporat în țesătură și, prin urmare, pot fi ușoare și destul de discrete. Acest lucru poate face că masca să fie confortabilă de purtat, deoarece nu sunt voluminoase și nu se simt grele pe față.
Cu valvă
Cealaltă alternativă la o mască este cea cu valvă. Deși acest lucru poate face ca masca să fie un pic mai grea, permite aerului să fie eliberat din mască. În măștile cu valvă transpiri mai puțin, mai ales vara, dar nici nu se umflă atunci când respiri, ceea ce le poate face mai confortabil de purtat.
Măștile Pliate
Un alt element de design dintre care poți alege este dacă preferi o mască pliată sau modelată. Măștile pliate sunt foarte discrete și ușor de transportat cu tine, iar designul țesăturii este destul de respirabil.
Acestea oferă o fixare strânsă a feței cu ajutorul curelelor elastice de pe cap, ce pot fi reglate, iar fixarea se face perfect datorită părților moi din silicon sau cauciuc ce se mulează pe față.
Atenție de unde cumperi!
Alegerea unei măști de protecție trebuie făcută ținând cont de mai multe principii astfel încât să nu achiziționați un produs contrafăcut, scump și fără să asigure protecția necesară.
Cumpărați întotdeauna de la firme specializate, unde se cunosc producătorii și conferă siguranța că măștile sunt conforme cu normele în vigoare.
Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala