Jacqueline Dunkley-Bent, moașa șefă din Anglia îşi îndeamnă colegele să încurejeze femeile însăcrinate să se vaccineze împotriva covid-19, în urma unui studiu al Universităţii Oxford care arată o agravare a simptomelor la aceste femei din cauza variantei delta
Într-o scrisoare deschisă, adresată vineri colegelor sale şi femeilor vizate, ea ”îndeamnă femeile însărcinate să ia măsuri pentru a se proteja şi a-şi proteja bebeluşul”, subliniind că ”vaccinul (anticovid) savează vieţi”, în contextul în care o proporţie redusă de femei însărcinate a fost vaccinată până în prezent.
Acest îndemn intervine după publicarea, săptămâna trecută, a unui studiu ”îngrijorător” al universităţii Oxford, care arată că 99% dintre femeile însărcinate internate la spital din cauza noului coronavirus nu au fost vaccinate şi că o femeie însărcinată din zece spitalizate are nevoie de terapie intensivă.
”Este o veste bună faptul că atât de puţine femei însărcinate vaccinate au fost internate la spital cu covid-19”, apreciază profesoara Marian Knight, coordonatoarea studiului, care subliniază că este ”foarte foarte îngrijorător însă să constatăm că internările femeilor însărcinate din cauza covid-19 sunt în creştere şi că ele par să fie afectate mai grav de varianta delta”.
Potrivit lui Marian Knight, 200 de femei însărcinate au fost internate la spital, bolnave de covid-19, într-o singură săptămână.
Întrebată în cursul săptămânii despre acest subiect, însărcinata cu vaccinarea la OMS Kate O\”Brien a răspuns că există un ”risc mai mare” de contractare a unei forme grave a bolii atunci când femeia este însărcinată.
”Şi este şi mai valabil la sfârşitul sarcinii, atunci când aveţi o burtă mare, iar capacitatea pulmonară vă este redusă din cauza volumului pe care-l purtaţi”, a declarat ea într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri online, încurajând viitoarele mame şi femeile care alăptează să se vaccineze.
În Regatul Unit, femeile însărcinate pot fi vaccinate, începând de la mijlocul lui aprilie, cu vaccinul anticovid Pfizer-BioNTech sau Moderna.Colegiul Regal al Obstetricienilor şi Ginecologilor (RCOG) şi Colegiul regal al Moaşelor le sfătuiesc să se vaccineze cât mai rapid posibil.
Potrivit unor date de la serviciul englez de sănătate (PHE), publicate la 22 iulie, 51.700 de femei însărcinate au fost vaccinate cu prima doză de vaccin anticovid, iar 20.600 cu a doua doză.
Viitoarele mame pot fi ”liniştite” în privinţa siguranţei vacinului, dă asigurări Marian Knight, care insistă asura ”avantajelor” vaccinării ”nu doar pentru ele”, ci şi pentru bebluş, căruia-i ”transmit anticorpi”.
Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala