Un nou studiu alarmant privind efectele Covid-19 a fost dat publicității luni. Rezultatele au arătat că persoanele cu probleme de sănătate mintală sunt mai expuse riscului de a dezvolta o formă severă a bolii și de a deceda, motiv pentru care cercetătorii cer vaccinarea cu prioritate a acestor pacienți.
Datele au fost publicate de Fundația FondaMental, o rețea de cercetători privind bolile psihiatrice.
Potrivit articolului, care sintetizează 33 de studii publicate pe această temă în 22 de țări, pacienții cu tulburări mintale prezintă riscuri de două ori mai mari să moară din cauza Covid în caz de infecție, comparativ cu alți pacienți.
Această asociere se regăsește în special în cazul tulburărilor psihotice, tulburările de dispoziție, a dependențelor și întârzierilor mintale, dar nu și în cazul tulburărilor de anxietate.
Primirea unui tratament cu antipsihotice, anxiolitice sau antidepresive este asociat cu un risc puternic de creștere a mortalității (înmulțit cu 3,7, 2,6 și respectiv 2,2).
Studiul arată, de asemenea, că pacienții cu tulburări mintale prezintă riscuri de 2,2 ori mai mari să fie spitalizați în caz de Covid, dar nu sunt internați mai des la terapie intensivă.
”Știm că acești pacienți se confruntă cu bariere semnificative în calea îngrijirii medicale și rezultatele noastre sugerează că accesul redus la îngrijire ar fi putut contribui la creșterea mortalității observate în acest grup”, a precizat unul dintre autori, Livia De Picker, de la Campusul Universitar al Spitalului de Psihiatrie Duffel (Belgia).
O altă ipoteză este că acest risc crescut ar putea ”reflecta procesele biologice, cum ar fi modificările imuno-inflamatorii legate de tulburările psihiatrice”, în timp ce „tratamentele antipsihotice ar putea crește riscurile cardiovasculare și tromboembolice, s-ar putea amesteca cu un răspuns imun și pot provoca interacțiuni cu medicamentele anti-Covid-19”, a explicat și Marion Leboyer, directorul Fundației FondaMental.
În acest context, cercetătorii au recomandat autorităților să asigure vaccinarea pacienților respectivi și ”să lupte împotriva unei posibile reduceri a accesului la îngrijire.”
Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala