Irimia: „Crimă cu premeditare”, în romanul ăsta jucăm acum

Irimia: Din ianuarie sesizăm lipsa medicamentului pentru leucemie

Irimia: Punem mână de la mână să aducem medicament  cu buzunarul, cu plasa

Irimia: Avem aproape 4 milioane de pacienți cronici în România

„ Nu răspunde nimeni de aceste lucruri în sistemul de sănătate. Avem doar promisiuni, dar bolile noastre nu pot fi tratate cu promisiuni, ci cu medicamente. Medicamente care au dispărut din România din cauza politicilor proaste ale Ministrului Sănătății. Și nu răspunde nimeni. Nu răspunde absolut nimeni. Medicamente vitale dacă se întrerupe tratamentul la un pacient cu o formă de leucemie, în două săptămâni acel pacient moare. Din ianuarie sesizăm lipsa medicamentului pentru această formă de leucemie și nimeni nu a luat atitudine. A mai ieșit doamna ministru și a afirmat că a aflat de la bolnavi că nu sunt medicamente. Dumneaei nu știa. Nu știa?  Ministerul este responsabil pentru asigurarea continuității tratamentelor la pacienții cronici în România. El are această responsabilitate și spune doamna ministru că a aflat de la pacienți?! Este jenant.  Ce a făcut USR-ul și cu PLUS-ul, cum se mai numesc acești indivizi care conduc sistemul de sănătate nu a făcut niciun guvern până acum. Au bulversat totul. Absolut totul, culminând cu acea coplată introdusă în sistemul de sănătate, adică introducerea mâinii adânc în buzunarul pacientului. După ce nu are medicamente, îi mai iei și bani.  După ce pensionarii sunt condamnați la moarte pentru că nu au bani să își cumpere medicamentele vitale, pentru că pensiile lor sunt de tot râsul, nici nu își pot asigura traiul de azi pe mâine, d-apăi să își mai asigure și medicația necesară tratamentelor vitale. Deci „Crimă cu premeditare”, în romanul ăsta jucăm acum. În  filmul acesta jucăm acum. Cine are bani trăiește, cine nu are bani moare”,  a declarat președintele Alianței Bolnavilor Cronici din România, Cezar Irimia la emisiunea 100% de la Realitatea PLUS.

„Vă dau exemplul cu leucemia. Unui pacient îi trebuiesc 8 comprimate pe zi. Un flacon cu 100 de comprimate costă 570 de euro și nu îi ajung cele 100 de comprimate pentru o lună. (…) Medicamentele dedicate bolilor glandei tiroide, atât cancere cât și boli cronice. Acel medicament nu se găsește de 2 ani de zile. A venit sporadic în România și tot pacienții au fost acuzați că și-au făcut stocuri. De aceea mor pacienții astăzi din lipsa medicamentelor că și-au făcut stocuri?, întreb eu cinic până la urmă. Lipsă de responsabilitate totală în sistemul de sănătate din România. Nu se face absolut nimic. O degringoladă prin numirea politică a noilor manageri de spitale. De la portar și până la manager colorăm politic tot sistemul de sănătate fără să ne pese că acești pacienți cronici din România nu au medicația necesară, medicația vitală, care poate face diferența dintre viață și moarte”, a acuzat Irimia. 

Cât despre ordinul de ministru din luna iunie, care reglementează măsuri pentru asigurarea disponibilității unor medicamente esențiale, președintele Alianței Pacienților Cronici a precizat: „Nu s-a rezolvat nimic. Este ipocrizia la ea acasă. Am câștigat 60 e procese din 2012 până acum cu statul român. Nu s-a învățat minte nicio culoare politică, că trebuie făcute politici serioase în sănătatea din România. Suntem condamnați la moarte.  Politicienii promit marea cu sarea și nu fac decât să ne condamne la moarte. Totul se cuantifică în vieți pierdute din politica extraordinară a guvernanților noștri.  Nu vreți să știți cum mă sună mămicile care își plâng copiii pe care îi văd prăpădindu-se că nu au tratament. Și ce să facem, punem mână de la mână și comitem ilegalități să aducem medicament cu buzunarul, cu plasa din Uniunea Europeană și de unde mai găsim. Asta facem. Dar cât putem? Suntem limitați financiar. Nu putem să rezolvăm toate cazurile din România. Avem aproape 4 milioane de pacienți cronici în România. (…) Domnul Voiculescu mi-a întors spatele încă din campania electorală. Îl cunosc foarte bine pe domnul Voiculescu. Cunosc și ipocrizia acestui om din primul mandat de ministru și în continuare se procedează conform strategiei domnului Voiculescu în Ministerul Sănătății”, a concluzionat președintele Alianței Bolnavilor Cronici din România.

Sursa: Realitatea de Bucuresti