„Ar trebui să avem atât spitale COVID, a doua categorie suport-COVID și a treia categorie spitale non-COVID. Pentru că nu trebuie să uităm de patologia non-COVID. Într-adevăr, acum în partea centrală a țării este valul trei în plină ascensiune sau în plin „peak”, să zic așa, dar o să scadă. Asta nu înseamnă că trebuie să transformăm toate spitalele din România în suport-COVID, încă nu am ajuns acolo. De asta cred că trebuie foarte multă înțelepciune în a lua aceste decizii”, a declarat managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, Cristian Oancea, la „Legile Puterii”.
„Aș vrea să văd acum acei oameni care spuneau că oxigenul e toxic, că oxigenul omoară. Pentru acești pacienți (n.r. COVID) oxigenul le dă o șansă la viață. Nu trebuie să uităm că lupta am împins-o din ATI pe secțiile de Interne, pe acele paturi de pre-Terapie Intensivă și pe lângă acele 7-800 de cazuri care sunt în UPU, care caută loc în sistemul de urgență de Terapie Intensivă, mai sunt cred că încă pe atâția care sunt în pre-Terapie Intensivă pe secțiile de Interne, cu dispozitive de high flow oxigen care crește concentrația în oxigen la 50-60 de litri pe minut și care ne zbatem să le salvăm viața,” a notat medicul.
Cât despre întoarcerea la o oarecare normalitate, Cristian Oancea susține că aceasta va fi posibilă undeva spre sfârșitul verii.
„Cred că este posibil ca prin luna august-septembrie să atingem împreună cu persoanele care au trecut prin boală și au făcut imunitate trecând prin boală, adăugând persoanele vaccinate este posibil să atingem această cifră (n.r. de 10 milioane de imunizați), dar în continuare trebuie să avem încredere în actul medical, să ne vaccinăm. În Timișoara am pornit weekend-ul acesta un maraton al vaccinării tocmai de aceea ca să deschidem porțile tocmai și să atingem acel prag critic ca să începem să ne reluăm viața. Trebuie să fim conștienți că vaccinarea înseamnă libertate, înseamnă să ne reluăm viețile noastre dinainte de pandemie și numai așa putem să prevenim această boală foarte parșivă,” a concluzionat medicul.
Sursa: Realitatea de Bucuresti