Medicul primar ATI de la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală, Radu Țincu condamnă decizia Ministerul Sănătății, care sub conducerea lui Vlad Voiculescu, a tăiat 65% din finanțarea pentru locurile de Terapie Intensivă. Asta, în condițiile în care acestea aveau un buget stabilit cu un an înainte, iar costurile cu pacienții COVID sunt foarte mari. 
 
 „În momentul în care iei decizia ca în plină pandemie, în acest al treilea val, unde ai pornit cu peste 1.000 de pacienți în secțiile de ATI să tai finanțarea sigur că reprezintă, dacă vreți, o politică de neînțeles. E ca și cum în timpul războiului, că s-a făcut această paralelă, ai tăia exact finanțarea celor care sunt pe front și rămân fără muniție. Acest lucru sper să fie corectat. Secțiile de ATI nu pot să rămână cu finanțarea tăiată, pentru că finanțarea tăiată înseamnă oameni care vor muri pentru că nu vor mai avea acces la tratamentele din aceste secții. Deci acest tip de tăiere a finanțării pentru Terapie Intensivă înseamnă mortalitate. Eu cred că orice ministru normal va trebui să reconsidere o astfel de decizie”, a declarat medicul la „Legile Puterii”. 
 
Pe de altă parte, medicii care s-au specializat în Terapie Intensivă nu își găsesc un loc de muncă stabil în România, pentru că angajările au fost blocate.
 
„Gândiți-vă ce înseamnă plecarea a 100 de medici în condițiile în care această specialitate era deficitară înainte de începutul acestei pandemii. Tot am vrut și vrem să mărim numărul de paturi. Unele s-a reușit a fi mărite. Sunt operaționalizate săptămâna aceasta 70 de paturi, dar sunt doar paturile. Nu există și personalul care să le deservească. Este o semi-operaționalizare. (…) Din păcate, situația nu va putea fi reglată foarte ușor, abia anul viitor va mai veni o serie de absolvenți, care vor deveni medici specialiști și nu discutăm doar de medici, discutăm și de asistenți medicali și personal auxiliar. O secție de Terapie Intensivă funcționează cu acest personal mediu, care este extrem de important. Desigur că în final măsurăm calitatea actului medical. Cum credeți că o să ajungem să avem o calitate a actului medical comparabilă cu Germania sau cu Marea Britanie în contextul în care avem un deficit de personal atât de important și o finanțare intenționat a fi redusă?” a concluzionat Radu Țincu.

Sursa: Realitatea de Bucuresti