Cercetătorii au ajuns la concluzia că există efecte pozitive la COVID-19, de proporții modeste, în urma „consumului” anumitor suplimente, pentru a reduce infectarea cu noul coronavirus. Rezultate bune în acest sens au fost observate în cazul unor suplimente de tip multivitamine, probiotice, Omega-3 sau vitamina D. În schimb, suplimente precum vitamina C, zincul sau usturoiul nu au contribuit la o scădere a riscului de COVID-19, potrivit unui studiu publicat de revista britanică de nutriție și sănătate.
Cercetătorii de la Imperial College din Londra au studiat o posibilă legătură între suplimente și reducerea infectării cu noul coronavirus după ce s-a observat accentul pus pe pe acestea, încă de anul trecut, la izbucnirea pandemiei, pentru evitarea și tratarea COVID-19. În Marea Britanie, în urma lockdown-ului decretat la 23 martie 2020, s-a constatat o creştere semnificativă a vânzărilor de vitamina C şi de multivitamine.
Suplimentele dietetice pot contribui la menţinerea unui sistem imunitar sănătos, însă nu se ştia dacă suplimentele specifice pot fi asociate unui risc mai scăzut de contagiere cu noul coronavirus.
Astfel, pentu studiul făcut de cei de la Imperial College s-a recurs la utilizatorii aplicaţiei COVID-19 Symptom Study pentru a afla cât de mult sau puțin au fost expuși la infectarea cu noul coronavirus cei care luau suplimente. Aplicaţia a fost lansată în Marea Britanie, SUA şi Suedia în martie 2020, pentru a obţine date privind evoluţia pandemiei.
Iniţial, prin această aplicație, a fost înregistrat locul, vârsta şi factorii de risc asupra sănătăţii utilizatorilor, însă ulterior acestora li s-au cerut informaţii actualizate zilnic despre simptome, rezultatele la testele PCR sau asistenţa medicală.
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat informaţiile furnizate de 372.720 de utilizatori ai aplicaţiei din Marea Britanie referitoare la utilizarea regulată a suplimentelor dietetice în lunile mai, iunie şi iulie 2020 (primul val al pandemiei) şi la rezultatele pozitive la testelor PCR pentru coronavirus, relatează Agerpres, citând EFE.
Între lunile mai şi iulie, 175.652 de utilizatori din Marea Britanie au luat în mod regulat suplimente dietetice, în timp ce 197.068 nu au luat. Aproximativ doua treimi (67%) dintre aceştia erau femei. În total, 23.521 de persoane au avut rezultate pozitive la SARS-CoV-2, în timp ce testele pentru 349.199 au fost negative.
Prin urmare, consumul de probiotice, Omega-3, multivitamine sau de vitamina D a fost asociat unui risc mai scăzut de infecţie cu SARS-CoV-2, potrivit studiului publicat luni de revista British Medical Journal Nutrition Prevention & Health (BMJ).
Analizând date precum vârsta, sexul şi greutatea, cercetătorii au constatat că protecţia oferită de probiotice, Omega-3, multivitamine şi vitamina D a fost observată mai ales la femei, indiferent de vârstă sau de greutate, însă nu la fel de clar şi în cazul bărbaţilor.