România a intrat în sistemul european pentru vaccin anti-COVID, a anunțat marți seară ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
„Astăzi ne-am înscris, am avut discuțiile, mâine (miercuri – n.r.) vom avea discuții și cu reprezentantul pentru Europa de Est al firmei care face acest vaccin. După cum știți, noi am făcut și o donație în acest sens acum o lună de zile, la nivelul comunității europene, suntem acolo unde este orice demers științific pentru această pandemie”, a declarat Nelu Tătaru.
Cât privește stadiul în care se află cercetările pentru un vaccin la Institutul Cantacuzino, Tătaru a explicat că încă nu s-a ajuns la stabilizarea unui virus și că cercetările sunt încă la nivel de studiu.
„Nu putem vorbi în cadrul unui vaccin, n-avem un virus stabilizat, n-avem o recoltare și… se studiază. Noi urmărim tot ce înseamnă nivel mondial unde avem o fază mai înaintată a acestui vaccin. Vrem să fim acolo, vrem să avem și noi prioritate și vrem să avem acces la tot tratamentul care concură la vindecarea infecției COVID”, a spus Tătaru.
Luni seara, reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a anunțat că s-a pus în funcţiune mecanismul european care permite achiziţionarea unei cantităţi de 400 de milioane de doze de vaccin de la un producător european și că cinci țări deja au aplicat deja, dar că accesul la el nu se poate face fără „să ne exprimăm clar interesul de a participa la acest mecanism lucrurile, nu se întâmplă de la sine.”
Franţa, Germania şi Italia au încheiat cu compania Astrazeneca un contract pentru furnizarea a 400 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului, a anunţat sâmbătă ministrul italian al sănătăţii, Roberto Speranza.