Studiile arată că persoanele infectate cu coronavirus sunt cel mai contagioase tocmai în momentul în care încep să se simtă rău, au anunţat, marţi, specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Se pare că tocmai din această cauză, controlarea răspândirii virusului a fost atât de dificilă şi doar prin testare riguroasă şi distanţare socială putem avea rezultate, anunţă specialiştii OMS. „Din informaţiile foarte limitate pe care le avem acum reiese că oamenii au cea mai mare încărcătură virală la momentul sau în apropierea momentului în care încep să dezvolte simptome, deci foarte devreme”, a declarat Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o sesiune live pe social media.
Studiile preliminare din Germania şi Statele Unite sugerează că persoanele cu simptome uşoare pot fi infecţioase până la 8-9 zile şi „chiar mult mai mult de atât în cazul persoanelor care sunt grav bolnave”, a spus ea.
Van Kerkhove, citând studii de modelare a bolii, a clarificat marţi că unele persoane nu dezvoltă simptome, dar chiar şi aşa pot transmite virusul mai departe, deşi, cu o zi mai devreme, anunţase că asimptomaticii nu transmit virusul decât „foarte rar”.
Dr. Mike Ryan, principalul expert în urgenţe al OMS, a declarat că noul coronavirus se depune în tractul respirator superior, făcând mai uşoară transmiterea prin picături decât viruşii asociaţi, precum SARS sau MERS, care se află în tractul inferior.