Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, joi seara, că a declarat stare de urgență la nivel global, în urma epidemiei de coronavirus. Decizia OMS a fost motivată de faptul că noul coronavirus continuă să se extindă și în afara Chinei.
„Principalul motiv nu e ce se întâmplă în China, ci ce se întâmplă în alte țări”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizaţiei, într-o conferinţă de presă.
Îngrijorarea principală este faptul că epidemia se va extinde în țări care nu au sisteme de sănătate bine dezvoltate.
Bilanțul din China este extrem de grav: oficial, au murit 170 de oameni și alți 7.800 s-au îmbolnăvit. Infecțiile s-au răspândit în cel puțin 15 țări. Virusul a fost depistat şi în Macau, Taiwan, Singapore, Vietnam, Malaezia, Nepal și Hong Kong.
Manifestarile virusului debuteaza cu febra, care este urmata la scurt timp de o tuse uscata. Dupa cateva saptamani, lucrurile se complica, iar respiratia devine din ce in ce mai greoaie. O parte dintre pacientii afectati de acest virus vor necesita in cele din urma spitalizare. Statistica ne spune ca unul din patru cazuri este considerat sever.
Expertii au conectat pandemia din China cu piata de fructe de mare din orasul Wuhan. Pe langa delfinul alb, socotit unul dintre purtatorii virusului, piata din sudul Chinei mai comercializeaza si alte animale salbatice vii, precum pui de gaina, lilieci, iepuri sau serpi. Aceste animale reprezinta mai degraba adevarata sursa de contaminare.
Cercetatorii din domeniul virologiei au asociat epidemia din China si cu liliacul mic cu potcoava. Totusi, acest mamifer zburator nu este neaparat sursa directa de imbolnavire pentru om, el putand transmite virusul catre alte specii comercializate in piata de fructe de mare din Wuhan.
Desi la inceputul acestei crize autoritatile din China sustineau ca virusul nu se va raspanzi in randul populatiei, lucrurile nu au functionat conform previziunii initiale. Oamenii de stiinta au dezvaluit recent ca o persoana infectata cu coronavirus este transmitator pentru 1,4 – 2.5 persoane. O alta informatie esentiala transmisa de medicii specialisti este aceea ca epidemia nu va disparea de la sine, ca in cazul altor virusuri. Raspandirea coronavirusului poate fi stopata doar de la Beijing, prin masuri exceptionale, precum inchiderea oraselor contaminate.