Un studiu recent aduce noi descoperiri în ceea ce privește legătura dintre stres și îmbătrânirea biologică. 

Atât la oameni, cât și la șoareci, vârsta biologică suferă o creștere rapidă ca răspuns la diverse forme de stres, dar această creștere este tranzitorie și se inversează după recuperare conform noului studiu. 

Ce a dezvăluit studiul privind vârsta biologică și stresul

Vârsta biologică poate crește atunci când oamenii sunt stresați, dar poate fi inversată atunci când tensiunea scade, potrivit unui studiu publicat astăzi în Cell Metabolism.

Cercetătorii au spus că vârsta biologică a șoarecilor mai tineri ar putea crește relativ rapid din cauza parabiozei heterocronice, o situație stresantă. Cu toate acestea, după ce șoarecii au fost separați, vârsta biologică a șoarecilor mai tineri a fost restabilită.

Pe baza acestor informații, cercetătorii au emis ipoteza că perioadele de tensiune fizică sau emoțională care apar în mod natural ar avea aceeași reacție, declanșând modificări reversibile ale vârstei biologice. 

Oamenii de știință au analizat perioadele de traumă la oameni, cum ar fi intervenția chirurgicală de urgență, recuperarea postpartum și recuperarea după COVID-19. 

După o intervenție chirurgicală de urgență, ei au remarcat că creșterea vârstei biologice a fost restabilită la valoarea inițială în câteva zile după procedură. Același lucru a fost valabil și pentru recuperarea postpartum, deși femeile au experimentat recuperarea în ritmuri diferite. Pentru COVID-19, medicamentele imunosupresoare au îmbunătățit recuperarea ceasului biologic.

Cum afectează stresul organismul

Când se confruntă cu un factor de stres, real sau perceput, există o reacție de luptă sau de fugă, potrivit Harvard Health.

Creierul trimite semnale, iar corpul reacționează pregătindu-se fie să lupte cu amenințarea, fie să fugă de ea. Unele reacții ale corpului includ:

·      Ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc

·      Respirația se accelerează

·      Răspunsul la durere se atenuează

·      Pupilele se dilată

·      Conștientizarea și observarea cresc

·      Adrenalina este pompată prin corpul tău – oferindu-ți energie și putere suplimentară

·      Corpul produce cortizol pentru a ajuta cu vigilență extinsă pentru a face față unei amenințări. 

Nivelurile ridicate de cortizol pentru o perioadă lungă de timp pot duce la următoarele:

·      Creșterea apetitului și acumularea de țesut adipos

·      Tensiune arterială crescută

·      Stres asupra inimii și plămânilor

·      Suprimarea sistemului imunitar

·      Insomnie

·      Anxietate

·      Tensiune musculară

·      Dureri de cap 

„Răspunsul de zbor sau de luptă este o reacție psihologică atunci când trăim ceva periculos sau terifiant – mental sau fizic”, a spus Babita Spinelli, LP, psihoterapeut și consultant în sănătate mintală la locul de muncă în practică privată. „Este declanșat de o eliberare de hormoni creați pentru a face față pericolului cu care se confruntă sau fugi de el.

”Stresul cronic apare atunci când oamenii nu își pot încetini reacția la stres sau nu pot rămâne în alertă maximă, chiar și după ce factorul de stres a dispărut.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala