Epilepsia este una dintre cele mai frecvente tulburări neurologice, care afectează aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume. Este o afecțiune caracterizată prin convulsii care implică activitate episodică anormală a celulelor nervoase din creier. 

Oamenii pot avea crize convulsive, în care corpul se înțepenește și se scutură. Există, de asemenea, convulsii mai subtile în timpul cărora oamenii pot, de exemplu, să-și piardă conștientizarea pentru perioade scurte de timp. În timp ce epilepsia implică întotdeauna convulsii, unii oameni pot avea convulsii fără a fi diagnosticați cu epilepsie. 

Epilepsia este mai frecventă pe măsură ce îmbătrânim, iar principalul factor de risc pentru această afecțiune mai târziu în viață este accidentul vascular cerebral. Având în vedere că COVID-ul afectează cel mai grav adulții în vârstă și poate duce la accident vascular cerebral, unii ar putea specula că COVID-ul ar putea fi un factor declanșator al epilepsiei. Totuși, a fost dificil de demonstrat dacă acesta este de fapt cazul. 

Într-un nou studiu (coautor cu Dr. Maxime Taquet și profesorul Paul Harrison de la Departamentul de Psihiatrie al Universității Oxford și Dr. Orrin Devinsky și profesorul Helen Cross) au descoperit că riscul de convulsii sau de epilepsie în urma unei infecții cu COVID este semnificativ mai mare. decât după o infecție gripală.  

Știm că COVID este asociat cu simptome psihiatrice și neurologice, cum ar fi anxietatea și dificultăți de memorie. Cu toate acestea, multe studii timpurii care explorează impactul COVID asupra creierului s-au concentrat pe perioada imediată după infecție sau au avut un număr scăzut de pacienți. 

Pentru a încerca să răspundem mai definitiv dacă COVID este asociat cu epilepsie sau convulsii, s-au analizat dosarele de sănătate ale persoanelor care au fost infectate cu COVID. Apoi datele s-au corelat cu atenție (astfel încât să fie similare ca caracteristici precum vârsta, sexul și condițiile medicale) cu un grup de persoane care fuseseră infectate cu gripă.Fiecare grup a fost format din 152.754 de persoane, dintre care niciuna nu fusese diagnosticată anterior cu epilepsie sau crize recurente. Incidența epilepsiei și a convulsiilor între cele două grupuri s-au comparat pe o perioadă de șase luni după infecția inițială. 

REZULTATE:Rata cazurilor noi de epilepsie sau convulsii a fost de 0,94% la persoanele care au avut COVID, comparativ cu 0,6% la cele care au avut gripă. Deși riscul general de convulsii este, prin urmare, mic, aceste cazuri arată că persoanele care au avut COVID au avut cu 55% mai multe șanse de a dezvolta epilepsie sau convulsii în următoarele șase luni decât persoanele care au avut gripă. 

Copiii cu vârsta sub 16 ani și persoanele care nu au fost internate au fost mai susceptibile de a dezvolta epilepsie sau convulsii dupa infecție COVID. 

Infecțiile severe pot face oamenii mai susceptibili la convulsii, așa că este posibil ca, dacă cineva este spitalizat pentru COVID sau pentru gripă, convulsiile să se manifeste ca parte a bolii acute. 

Pentru persoanele cu COVID care au fost spitalizate, momentul în care un diagnostic de convulsii sau epilepsie a fost cel mai frecvent a fost la nouă zile după infectare. Pentru cei care nu au fost internați, vârful a fost la 41 de zile. 

La copiii cu COVID, punctul de vârf pentru convulsii sau epilepsie a fost la 50 de zile după infecție și la acel moment copiii care au avut COVID aveau șanse de trei ori mai mari de a avea epilepsie sau convulsii decât copiii care au avut gripă. 

Deși rata generală a convulsiilor și a epilepsiei după COVID este mică, având în vedere numărul mare de persoane care au fost infectate cu COVID, acest lucru ar putea duce la creșterea numărului de persoane cu convulsii și epilepsie. 

Referințe:

The risk of seizures and epilepsy is higher after COVID than after the flu – new research Published: November 18, 2022 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala