Ministerul Sănătăţii pregăteşte o listă cu substanţele care pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog. Această listă va cuprinde atât medicamente eliberate pe bază de reţetă specială, cât şi unele care pot fi cumpărate fără prescripţie medicală din farmacii. În alte ţări există praguri stabilite pentru anumite substanţe, după care sunt calibrate testele antidrog.
Pe lista medicamentelor care pot duce la un rezultat fals pozitiv se numără multe tratamente pe care şoferii le pot lua fără reţetă pentru afecţiuni uşoare. Este vorba despre medicamente care mimează clasa metamfetaminelor, cum ar fi pseudoefedrina, prezentă în combinaţii pentru tratarea gripei şi răcelii sau în picături nazale. Acestea nu afectează semnificativ capacitatea de a conduce, dar pot ieşi fals pozitive la testare.
De asemenea, există medicamente incluse în categoria celor contraindicate conducătorilor auto, marcate pe ambalaj cu un triunghi roşu echilateral cu un semn de exclamare negru în centru. Aici intră benzodiazepinele, opioidele eliberate pe reţete speciale, dar şi analgezicele cu doze mici de codeină, care pot fi cumpărate fără prescripţie. Consumate în doze mari sau în combinaţii, acestea pot afecta capacitatea de a şofa, conform Știrilorprotv.ro.
Problema este că în România aparatele de testare rapidă nu sunt calibrate după praguri stabilite în laborator, care să indice o afectare reală a capacităţii de a conduce. În alte ţări precum Germania sau Franţa, testele sunt calibrate, de exemplu, la un prag de 10 nanograme/ml pentru consumul de codeină.
Ministerul Sănătăţii lucrează la extinderea listei de medicamente care pot influenţa capacitatea de a şofa, urmând să includă sute de tratamente.
Sursa: Newsinn