Nomofobia este frica de a nu avea acces la telefonul mobil. Și nu este vorba de teama pe care o simți atunci când îți dai seama că ți-ai lăsat smartphone-ul acasă sau când nu îl găsești. Se referă și la starea de anxietate care apare când bateria mobilului aproape se descarcă, când nu ai semnal sau când ai o activitate care te împiedică să te uiți la telefon.
Denumirea este o prescurtare a expresiei „no mobile phone phobia” și a fost folosită pentru prima dată de UK Post Office, în 2008, pentru a descrie rezultatele unui studiu asupra anxietăților aduse de utilizarea telefonului mobil.
Datele arată că 66% dintre adulții din SUA au nomofobie, conform Psychology Today. Tinerii adulți și cei care au început să folosească mobilul de la o vârstă mai fragedă tind să devină mai dependenți de telefoanele lor și, prin urmare, sunt mai predispuși să se streseze când nu au acces la ele.
Dacă simți doar disconfort, neliniște sau chiar supărare atunci când nu te afli în posesia telefonului tău mobil, spre deosebire de panică și groază, atunci probabil că nomofobia ta nu este severă.
Într-un studiu al Universității de Stat din Iowa, cercetătorii au dezvoltat o serie de 20 de întrebări pentru a determina dacă cineva are sau nu nomofobie și, dacă da, cât de severă ar putea fi, scrie site-ul PureWoW. În acest caz, este recomandat să iei pauze programate de la telefonul tău. Lasă-l în geantă în timp ce lucrezi sau ține-l în altă cameră în timp ce vizionezi un film. În acest fel te obișnuiești ușor-ușor să te simți bine fără el, bucurându-te din plin de activitățile pe care le întreprinzi.
Sursa: Tabu.RO