Medicamentele expirate și nefolosite vor putea fi colectate în puncte special amenajate în curțile spitalelor, publice sau private, de la 1 ianuarie 2024.
Asta pentru că acestea sunt considerate deșeuri periculoase, iar aruncarea lor la gunoi poate duce la poluarea apelor și a solului, în final, oamenii ajungând să consume prin intermediul hranei antibiotice, dar şi hormoni, citostatice sau antidepresive.
Medicamentele expirate și cele neutilizate sunt socotite deșeuri periculoase, deoarece ele pot polua apa și solul cu substanțele conținute, iar reziduurile farmaceutice pot ajunge, prin intermediul hranei, în organismul uman. Teoretic, acestea ar trebui predate de cetățeni farmaciilor, însă cele mai multe nu le primesc pe motiv de birocrație, dar și pentru că prețurile pentru distrugerea lor sunt foarte mari. Tocmai de aceea, a fost promulgată o nouă lege care prevede că, de la 1 ianuarie, vom putea duce medicamentele expirate şi cele neutilizate în puncte de colectare amenajate în curţile spitalelor.
Spitalele, fie publice sau private, vor primi fonduri de la bugetul de stat pentru aceste acțiuni. Aceste fonduri vor fi asigurate de Ministerul Sănătății, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Un ordin al ministrului Sănătății va stabili normele metodologice în acest sens.
În același timp, din ianuarie vom găsi și pe prospectul medicamentelor următoarea menționare, scrisă cu font îngroșat și majuscule: «MEDICAMENTELE EXPIRATE ŞI/SAU NEUTILIZATE TREBUIE RETURNATE LA SPITALE PUBLICE SAU PRIVATE». Implementarea acestei modificări a prospectului se va face „nu mai târziu de 31 decembrie”, conform noii legi.
Înainte medicamentele expirate puteau fi duse la farmacii, în vederea eliminării, însă acestea nu erau obligate să primească pastilele, iar dacă le acceptau, procedura nu era una simplă.
Farmaciile ar fi trebuit să aibă o zonă special dedicată păstrării medicamentelor expirate, potrivit ordinului Ministerului Sănătății nr. 444/2019.
În plus, ar fi trebuit să aibă contract cu o firmă care să preia medicamentele, iar pentru asta, atât farmacistul, cât și clientul care predau pastilele trebuiau să completeze numeroase formulare.
Sursa: Tabu.RO