O ceașcă de afine sălbatice este mai mult decât o gustare gustoasă, potrivit unui nou studiu de la King’s College London Facultatea de Științe și Medicină a Vieții din Regatul Unit.
Printre fructele cele mai bogate în proprietăţi se evidenţiază, fără îndoială, afinele, sărace în grăsimi şi calorii dar conţinând fibre şi puternici antioxidanţi naturali, vitamine, cu rol deosebit de benefic pentru menţinerea sănătăţii.
Afinele fac parte din categoria superalimentelor pentru puterea lor de a reduce riscul de boli de inimă, cancer, dar de afecțiuni renale, iar mai nou studiile încearcă să afle dacă ar putea fi o nouă armă în războiul împotriva bolii Alzheimer.
Studiul randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo a constatat că consumatorii de afine au prezentat o funcție executivă îmbunătățită, și-au întărit memoria pe termen scurt și au avut timpi de reacție mai rapidi. Participanții la studiu care au consumat o băutură zilnică făcută din 26 de grame (g) de pudră de afine sălbatice liofilizate timp de 12 săptămâni au observat o reducere cu 3,59 milimetri de mercur (mmHG) a tensiunii arteriale sistolice și a îmbunătățit funcția vaselor de sânge în comparație cu persoanele care consumau o pulbere placebo.
Participanții care au consumat afine au reușit să-și amintească imediat listele de cuvinte și au prezentat o precizie îmbunătățită a comutării. Cercetătorii nu au observat însă nicio îmbunătățire a reamintirii întârziate.
Studiul apare în Jurnalul American de Nutriție Clinică.
Antocianine: pigmenți naturali sănătoși
Cercetătorii cred că efectele benefice ale afinelor se datorează pigmenților lor albaștri numiți antociani. Fiecare doză zilnică de pulbere de afine sălbatice din studiu a conținut 302 miligrame (mg) de antociani. Băutura placebo nu conținea niciuna.
„Antocianinele sunt o clasă de polifenoli”, a explicat Michelle Routhenstein, un dietetician pentru sănătatea inimii care nu este implicat în acest studiu.
„Există aproximativ 8.000 de tipuri diferite de polifenoli care oferă beneficii pentru sănătate”, a adăugat ea.
„Alte tipuri de alimente care au polifenoli benefici includ ceaiul verde, broccoli, perele și condimente precum turmericul și scorțișoara.”
Antocianinele sunt prezente și în căpșuni, zmeură, struguri roșii și legume violete.
Sursa: Teleexcelenta