Speranța de viață globală a crescut de la 31 de ani în 1900 la 73,2 ani în 2023 și este de așteptat să crească în continuare la 77,1 ani în 2050.
De asemenea, este în creștere și numărul persoanelor care ating vârsta de 100 de ani sau mai mult. Cunoscuți sub numele de centenarii, sursa de încredere, cercetătorii estimează că au existat aproximativ 450.000 de centenari la nivel global în 2015, numărul respectiv urmând să crească la 3,7 milioane în 2050.
Un lucru încă necunoscut este ce le permite unor oameni să trăiască până la 100 de ani, în timp ce alții nu. Condus de cercetători de la Centrul Medical Tufts și de la Școala de Medicină a Universității din Boston, un nou studiu ajută să răspundă la această întrebare, descoperind că centenarii posedă o compoziție și o activitate unică a celulelor imunitare, oferindu-le un sistem imunitar foarte funcțional și permițându-le să trăiască mai mult.
Ce se întâmplă cu sistemul nostru imunitar pe măsură ce îmbătrânim?
Pe măsură ce îmbătrânim, toate părțile corpului experimentează schimbări, inclusiv sistemul imunitar, există două concepte principale când vine vorba de modul în care sistemul imunitar se schimbă pe măsură ce îmbătrânim.
1. imunosenescența este procesul de disfuncție imună legat de vârstă, Așadar, schimbările în compoziția și funcționarea sistemului nostru imunitar în timp pot duce la o funcție imunitară slabă la persoanele în vârstă. Și asta este strâns legat de vulnerabilitatea oamenilor la infecții, boli autoimune și chiar diferite tipuri de cancer.
2. problemă a inflamației – termen care a fost folosit pentru a descrie creșterile inflamației legate de vârstă, din cauza nivelurilor ridicate de markeri proinflamatori din sânge și diferite țesuturi din organism. Acesta este un factor de risc puternic pentru tot felul de boli, inclusiv procese neurodegenerative precum boala Alzheimer, de exemplu.
„Deci, sunt multe de analizat în ceea ce privește funcția imunitară de-a lungul timpului și modul în care sistemul nostru imunitar se schimbă odată cu vârsta, fie ne poate face mai vulnerabili, fie ne poate proteja”, a precizat Dr. Scott Kaiser, medic geriatru și director al Sănătății Cognitive Geriatrice pentru Institutul de Neuroscience Pacific din Santa Monica, California
Examinarea unei imunități „de elită”.
Odată cu înaintarea în vârstă apar modificări ale sistemului imunitar, inclusiv în ceea ce privește funcția și structura celulară, iar aceste modificări pot duce la boli legate de îmbătrânire.
„Mulți centenari se confruntă cu întârzieri în debutul bolilor legate de îmbătrânire și acest lucru sugerează prezența unei imunitate de elită care continuă să rămână extrem de funcțională chiar și la bătrânețe extremă”, a explicat dr. Tanya Karagiannis, bioinformatician senior la Centrul pentru Metode Cantitative și Știința Datelor din Institutul de Cercetare Clinică și Studii de Politică în Sănătate de la Centrul Medical Tufts, și autorul principal al acestui studiu.
S-au folosit date unicelulare și s-au aplicat noi metode de calcul pentru a analiza celulele imune care circulă prin sistemul imunitar de-a lungul vieții umane. Diferențele în prezența unor tipuri specifice de celule imunitare la vârste mai tinere și la bătrânețe extremă, găsind astfel modificări specifice tipului de celule în îmbătrânire și bătrânețe extremă.
Tipuri de celule unice la centenari
În urma analizei, cercetătorii au confirmat observațiile făcute în studiile anterioare despre îmbătrânire, care au identificat modificări unice de compoziție și transcripție specifice tipului de celule găsite doar la centenari care reflectă răspunsul imun normal.
Ei au descoperit, de asemenea, centenarii aveau semnături de tip de celule specifice longevității excepționale în ambele gene cu modificări legate de vârstă și gene exprimate în mod unic la centenari.
„Descoperirile noastre pot oferi o bază pentru a explora potențialii factori ai bătrâneții extreme care ar putea duce la descoperirea unor terapii pentru îmbătrânirea sănătoasă. Ne-ar dori să explorăm schimbările longitudinale ale celulelor imunitare ale centenarilor și ale persoanelor mai tinere pentru a ajuta la definirea mai bună a factorilor de protecție ai longevității extreme care oferă rezultatul benefic asupra sănătății observat la acești indivizi”, a continuat ea.
După ce a analizat acest studiu, dr. Kaiser a declarat că a găsit acest studiu interesant, deoarece a analizat de fapt oamenii care au îmbătrânit extrem de bine, care au sfidat vârsta, ca să spunem așa, și apoi a analizat ce se întâmplă în ei pentru a vedea dacă putem invata orice.
Înțelegerea schimbărilor imunitare care vin odată cu îmbătrânirea este importantă pentru a ajuta oamenii să trăiască mai mult. Și mulți oameni doresc să trăiască mai mult dacă pot fi și sănătoși.
Ce cred oamenii de știință
Oamenii de știință cred că aceste descoperiri ar putea fi utilizate potențial pentru a dezvolta terapii sănătoase pentru îmbătrânire. Studiul a fost publicat recent în revista Lancet eBioMedicineTrusted Source.
„Este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege efectul pe care aceste modele imunitare îl au asupra longevității. Există ceva în istoria familiei centenarilor sau alte lucruri care s-au întâmplat în viața lor, expunerea la anumite lucruri care le-ar fi putut schimba sistemul imunitar? Nu știm asta din acest studiu. Știind mai multe despre acest lucru ar putea duce la noi terapii sau noi modalități de îmbunătățire a sistemului imunitar.”
— Kathleen Cameron
Sursa: Teleexcelenta