Există o idee comună că mesele mai dese pot influența pierderea în greutate. Cu toate acestea, cercetările în acest sens rămân mixte.

De exemplu, un studiu a comparat consumul de trei mese pe zi sau șase mese mai mici, mai frecvente, cu grăsimea corporală și foamea percepută. Ambele grupuri au primit calorii adecvate pentru a-și menține greutatea corporală actuală folosind aceeași distribuție de macronutrienți: 30% din energie din grăsimi, 55% carbohidrați și 15% proteine.

La sfârșitul studiului, cercetătorii nu au observat nicio diferență în ceea ce privește consumul de energie și pierderea de grăsime corporală între cele două grupuri. Interesant este că cei care au consumat șase mese mai mici pe parcursul zilei au avut un nivel crescut de foame și dorință de a mânca, comparativ cu cei care au mâncat trei mese mai mari pe zi.

Deși aportul de calorii a fost controlat în ambele grupuri, cercetătorii au emis ipoteza că cei care au consumat mese frecvente ar avea mai multe șanse să consume mai multe calorii zilnice decât cei care au mâncat mai rar.

Rezultatele unui alt studiu observațional mare sugerează că adulții sănătoși pot preveni creșterea în greutate pe termen lung prin:

·      mâncând mai rar

·      luând micul dejun și prânzul la 5 până la 6 ore distanță

·      evitarea gustarii

·      consumând cea mai mare masă dimineața

·      post de 18-19 ore peste noapte.

Mai mult decât atât, conform Raportului științific al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA) al Comitetului Consultativ pentru Ghidurile Alimentare 2020, din cauza inconsecvențelor și limitărilor din corpul actual de dovezi, nu există dovezi suficiente pentru a determina relația dintre frecvența meselor și riscul de exces de greutate sau obezitate.

Consumul de mese frecvente stimulează metabolismul?

Mesele mici și frecvente sunt adesea prezentate ca un remediu pentru obezitate. Mulți cred că mâncatul la fiecare 2 până la 3 ore poate ajuta la stimularea metabolismului.

Digestia alimentelor necesită energie. Acesta este cunoscut sub numele de efectul termic al alimentelor (TEF) sursa de încredere. Cu toate acestea, nu se pare că frecvența meselor joacă un rol în stimularea metabolismului. De fapt, unele studii sugerează că mesele mai puține și mai mari pot crește TEF mai mult decât consumul de mese frecvente.

Este unul mai bun decât celălalt?

Pe baza studiilor prezentate, nicio dovadă substanțială nu susține un model de alimentație față de celălalt. Cu toate acestea, multe dintre aceste studii au și limitări.

De exemplu, nu există o definiție universal acceptată a în ce constă o masă sau o gustare. Acest lucru poate avea un impact asupra rezultatelor studiului.

Acestea fiind spuse, ambele modele de alimentație pot fi benefice atâta timp cât accentul principal este pe obiceiurile alimentare sănătoase.

Sursa: Teleexcelenta