Fiecare fiinta vie are nevoie de somn pentru a supravietui. Somnul suficient si odihnitor protejeaza sanatatea mintala si sanatatea fizica, creste calitatea vietii. Dacă importanța somnului era clară, cantității și calității somnului, însă a fost dificil de stabilit. Cercetările din ultimul deceniu ne-au arătat că somnul este parte integrantă a sănătății. Atât somnul prelungit, cât și redus, se asociază cu diverse boli.
Oamenii de știință cehi spun că calitatea somnului joacă un rol mai mare în influențarea calității vieții, decât durata sau momentul somnului.
Studiul lor, publicat în jurnalul cu acces deschis PLOS ONE, descrie impactul schimbărilor în calitatea somnului pe termen lung. Este primul studiu care testează modul în care jet Lag-ul social, o nepotrivire a ritmurilor interne de somn și a cerințelor mediului, poate afecta calității vieții.
Autorii principali Michaela Kudrnáčová de la Facultatea de Științe Sociale a Universității Charles și Aleš Kudrnáč, Ph.D., de la Institutul de Sociologie, Academia Cehă de Științe au concluzionat:
„În timp ce când dormim și cât timp dormim este important, persoanele care au un somn de mai bună calitate au și o calitate mai bună a vieții, indiferent de timpul și durata somnului. În plus, urmărind [4.523] oameni timp de trei ani, am descoperit că cei al căror somn s-a îmbunătățit au avut și o calitate îmbunătățită a vieții.”
Sindromul „jet lag” Jet lag este un termen care descrie diferența dintre timpul biologic, determinat de ritmurile circadiene interne, și timpii sociali, determinati în primul rând de mediul extern. Utilizarea din ce în ce mai mare a luminii artificiale și a muncii de noapte este în mare parte responsabilă pentru această „dezaliniere circadiană” generalizată.Sindromul „jet lag” (adică acel sindrom generat de schimbarea zonei geografice) a apărut în manualele de specialitate după ce, în clasificarea din anul 1979, din „Diagnostic Classification of Sleep and Arousal Disorders”(1,2,3), acestă tulburare figura sub denumirea de „rapid time zone change syndrome”. S-a înlăturat asadar, termenul „rapid”.
O altă modificare de terminologie se refera la sindromul de tulburare indus de munca în ture (de noapte) („shift work sleep disorders”), care înlocuiește vechiul „work shift change in conventional sleep wake schedule”. Sinonimele pentru sindromul de „Jet lag, pe care cititorii le pot întâlni în literatura de specialitate sunt: transmeridian flight desynchronosis, Air Travel“ sau “transmeridian dyschronism”(4). Având în vedere că ceasul circadian reglează o serie de procese fiziologice, experții în sănătate au legat jet Lag-ul social cu rezultate negative asupra sănătății. Acestea includ somn slab, hipertensiune arterială, performanță cognitivă afectată, afecțiuni de sănătate mintală și tulburări metabolice.
Sursa: Teleexcelenta