Simți că ai parcă mereu o stare de confuzie mentală? Sau simți că parcă ai o amețeală permanentă în cap? Sau memoria ta nu mai este atât de bună? Atunci când încerci să spui ceva și, deși știi exact ce vrei să spui, cuvintele își fac greu apariția sau apar încâlcite? Toate aceste simptome, și multe altele, corelează cu ceea ce numim ceață mentală.
Ceața mentală nu este o boală în sine ci un simptom al altor posibile probleme medicale. Este un tip de disfuncție cognitivă ce poate avea numeroase cauze: burnout (epuizare fizică și mentală), tulburări ale somnului, nivel ridicat de stres sau stres cronic, efect secundar al unor medicamente etc.
Deși este evident că nu este plăcut să trăiești cu ea, ceață mentală nu este ceva ce nu se poate vindecă. Odihnă și o igienă a somnului sunt cele mai bune soluții pentru a adduce claritate creierului nostrum. Pe lângă acestea însă există încă o metodă poate mai puțîn cunoscută în țară noastră și anume, terapia sau antrenamentul prin neurofeedback.
”Sunt necesare minim 20 ședințe. În cazul copiilor, într-adevăr efectul apare mult mai repede și mai profund. La adulți, în funcție și de patologiile asociate, antrenamentul poate dura mai mult. Excepție fac autismul sau ADHD -ul sau tulburările cu un grad mai mare de severitate când este nevoie de un număr mai mare de ședințe (eventual combinate și cu psihoterapie sau farmacoterapie).” Aida Ivan – psihoterapeut.
Prin neurofeedback obținem restabilirea echilibrului neuronal, stabilizarea, calmarea și regularizarea activității electrice a creierului. Astfel, calitatea somnului este prima care se îmbunătățește, urmează apoi o calmare vizibilă a sistemului nervos ce aduce după sine restabilirea funcțiilor cognitive și a clarității mentale.
Prin neurofeedback ( sau neuroterapie) creierul învață noi modele de funcționare ce au efecte positive pe termen lung la nivel comportamental și emoțional.
Sursa: Teleexcelenta