Congestia nazala (denumirea medicala) sau nasul infundat apare ca simptom al unei gripe, viroze sau al unei alergii. Desi nu este o situatie medicala care sa va trimita de urgenta la doctor, este un disconfort fizic care le da batai de cap mamicilor, iar pe cei mici ii impiedica sa manance sau sa se odihneasca cum trebuie. Nasul infundat poate avea cauze diferite si astfel abordarile terapeutice sunt, de asemenea, diferite.
Problema poate include și scurgeri nazale, dacă excesul de mucus curge pe partea din spate a gâtului (picurare postnazală), poate provoca tuse sau durere în gât.
Congestia nazala este un simptom care nu trebuie ignorat. Netratata la timp, poate provoca una dintre cele mai frecvente complicatii – otita. Copiii sunt mai predispusi la otita, deoarece in cazul lor, trompa lui Eustachio fiind mai scurta, se favorizeaza raspandirea infectiei de la nas la ureche.
Simptome ale nasului înfundat la copii
Nasul înfundat este un fenomen des întâlnit la copii şi nu ar trebui să îi sperie pe părinți.
Principalele simptome generale sunt:
- respirație zgomotoasă sau șuierătoare;
- sforăitul în timpul somnului;
- dificultate ușoară la hrănire;
- nas curgător;
- tuse;
- oboseală.
Totuși, simptomele diferă și în funcție de cauza care a provocat congestia nazală. Dacă vorbim despre o infecție virală sau bacteriană, atunci copilul poate prezenta:
- febră;
- secreții nazale mucopurulente sau apoase;
- durere în gât;
- o stare generală proastă;
- lipsa poftei de mâncare.
Pentru o congestie nazală provocată de alergii, pe lângă respirația dificilă, copilul mai poate prezenta simptome, precum:
- mâncărime la nivelul nasului;
- mâncărime la nivelul ochilor;
- înroșire a ochilor;
- secreții la nivelul ochilor;
- strănut des;
- secreții nazale transparente.
Solutii eficiente pentru nas infundat la copii
Desi nu este o urgenta medicala, parintii nu trebuie sa se sperie de un nas infundat. Daca situatia dureaza de prea mult timp sau pare ca nu are o rezolvare eficienta, acestia trebuie sa ceara sfatul unui specialist. In urma consultului medical efectuat de un specialist ORL sau pediatru, copilului i se va recomanda un tratament specific, care desfunda nasul si usureaza respiratia.
- Toaletarea nasului cu ser fiziologic, solutie salina sau spray nazal:– aceste produse sunt foarte utile pentru desfundat nasul la copii, deoarece ambele pot inmuia secretiile nazale, ajutand la eliberarea cailor respiratorii.
- Apa de mare izotona si apa de mare hipertona:– se recomanda in cazul secretiilor mai abundente si a unei congestii nazale mai severe. Concentratia de sare din apa de mare hipertonica este mult mai mare decat cea a mucoasei noastre, ajutand mai rapid la decongestionarea nazala si la reducerea inflamatiei mucoasei nazale. Apa hipertona este recomandata copiilor de peste 1 an. Solutia naturala de apa de mare izotonica ajuta la mentinerea hidratarii mucoasei nazale si, in caz de congestie nazala, poate reduce densitatea secretiei nazale, fiind recomandata inca de la varsta de 6 luni.
- Baile cu abur:– aburul poate face minuni pentru congestia nazala, prin slabirea congestiei uscate. Incercati sa aburiti baia si stati cu copilul pe parcursul a 5 – 7 minute de inhalatii pentru nas infundat.
- Utilizarea unui umidificator:– puneti un umidificator in camera copilului, care sa asigure o umiditate cuprinsa intre 40 si 60%. Umidificatorul adauga umiditate in aerul uscat, ceea ce poate ajuta si la ameliorarea pielii iritate si uscate.
- Curatarea nasului infundat al bebelusilor folosind dispozitive speciale:– exista multe tipuri din care poti alege: pompita piriforma, batista bebelusului sau aspiratoarele nazale electrice. Indiferent de metoda pe care o alegeti, este indicat sa devina parte din ritualul de ingrijire al bebelusului cu nasul infundat, inainte de fiecare masa si inainte de culcare.
- Aerosolii: – cu ajutorul nebulizatorului, aerosolii reprezinta o alta solutie pentru nas infundat la copii, deoarece relaxeaza muschii cailor respiratorii. Fie ca se folosesc medicamente, fie solutii saline simple, metoda de tratament cu aerosoli are efect rapid de decongestionare a nasului, creand spatiul necesar pentru a putea exterioriza secretiile. Tratamentul cu aerosoli trebuie facut doar la indrumarea pediatrului.
- Pentru o congestie nazală provocată de alergii un medic pediatru/alergolog ar trebui consultat in vederea instituirii tratamentului adecvat.
- Hidratarea corespunzatoare a celui mic. Prin mentinerea unui nivel ridicat de fluide (lapte matern sau apa), mucoasa ramane hidratata, prevenindu-se uscarea membranelor mucoase ale copilului.
Referințe:
- “What Causes Nasal Congestion?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 17 Aug. 2020, www.medicalnewstoday.com
- “How to Treat Your Baby’s Stuffy Nose.” WebMD, WebMD, 11 May 2016, www.webmd.com
- “What Causes a Stuffy Nose?” Healthline, Healthline Media, 2 Aug. 2022, www.healthline.com
- “Nasal Congestion: Sometimes More than Just a Stuffy Nose.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org
Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala