România se confruntă cu cel mai agresiv val de viroze respiratorii din ultimii ani, spun medicii. Se pare că totul se întâmplă pentru că oamenii au renunţat la protecţia în colectivitate.
În acest sezon s-a răspândit virusul sincițial respirator. La primele simptome, copilului îi curge nasul și poate avea dureri în gât, dar și febră. Starea i se poate agrava rapid, şi, dacă nu este tratat corespunzător, îi sunt afectaţi plămânii. Acelaşi virus, poate provoca otite, bronşiolite și chiar pneumonii.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, în ultima săptămâna au fost înregistrate peste 300 de cazuri de gripă, faţă de 74 câte au fost raportate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Medicii din România confirmă creșterea numărului de îmbolnăviri din ultima perioadă.
Camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie din întreaga țară sunt asaltate, zilele acesta, iar cei mai mulți dintre copii vin cu infecții respiratorii.
Toate spitalele cu specialitate pediatrică din Bucureşti sunt pline, pacienți pediatrici ce necesită internare iși găsesc tot mai greu un loc în spital.
Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, medicul pediatru Mihai Craiu de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC), a atras atenția asupra faptului că tot mai multe persoane au început să dezvolte infecții respiratorii, copiii fiind cei mai vulnerabili.
„Scriam la începutul lunii că sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici. A început acum mai mult de o lună cu școlarii. Și unii s-au plâns… Vai, vai iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc, etc. Las’ că e bine acum. Când un val de bronșiolite, de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică”, a scris medicul pediatru într-o postare pe Facebook.
Părinții spun însă că în această perioadă este o adevarată problemă mai ales în cazul creșelor și grădinițelor. Viruşii ajung să circule dintr-o familie în alta şi să sufere mutaţii. De la finalul lunii octombrie, Bucureștiul se confruntă cu câteva viroze neobişnuite. Oamenii se plâng că forma de boală se resimte mult mai sever comparative cu anii trecuți. Simptomatologia pare a fi mai ”zgomotoasă” și cu o durată mai lungă (3 saptămâni).
Medicii au explicat că virusul se transmite cu ușurință, prin strănut sau tuse, prin contactul direct între persoane sau utilizarea comună a recipientelor pentru băut/tacâmurilor etc., precum și prin contactul cu o suprafață pe care se regăsește virusul.
Măsuri de prevenire a virozelor respiratorii, conform Ministerului Sănătății:
- • Pentru a evita transmiterea bolii este recomandat ca persoanele bolnave să stea acasă , să reducă la maxim contactul cu alte persoane (astfel se previn complicaţiile);
- • să evite locurile aglomerate (mijloacele de transport în comun, săli de spectacole, evenimente la care sunt prezente mai multe persoane, etc);
- • Aerisirea frecventă a încăperilor (locuinţe, locuri de muncă, săli de clasă, etc);
- • Acoperirea nasului şi a gurii cu un şerveţel atunci când persoana bolnavă strănută şi aruncarea la gunoi a şerveţelului folosit;
- • nu se reutilizează batistele şi şerveţelele folosite;
- • Persoanele bolnave să folosească măşti de unică folosinţă în prezenţa altor persoane;
- • Spălarea mâinilor cât mai des cu apă şi săpun (trebuie să acordăm o atenţie sporită spălării mâinilor după utilizarea mijloacelor de transport în comun, a taxiului, a clanţelor uşilor cât şi după utilizarea toaletelor publice);
- • Evitarea folosirii paharelor, a ceştilor, a tacâmurilor de mai multe persoane, iar după folosire să fie bine spălate cu detergent de vase şi clătite corespunzător.