Exista trei afectiuni majore pe care prostata le poate dezvolta: inflamatia prostatei sau prostatita, hipertrofia benigna a prostatei si cancerul de prostata.

Prostatita – inflamatie a prostatei intalnita frecvent la barbatii tineri. Desi cauzele ei nu pot fi intotdeauna identificate, aproximativ 10% din cazurile de prostatita sunt provocate de o infectie bacteriana.

Exista trei tipuri de prostatita: prostatita acuta bacteriana, prostatita cronica bacteriana si prostatidina (tip de inflamatie nu este cauzat de bacterii).

Inflamatiile pot aparea nu doar ca rezultat al unor infectii urinare, dar si ca urmare a bolilor cu transmitere sexuala sau un stil de viata stresant.

In general, prostatita se trateaza prin administrarea antibioticelor, insa medicul poate recomanda chiar si interventia chirugicala in cazul in care bacteriile nu cedeaza actiunii medicamentelor. Prostatidina se poate trata fie cu medicamente pentru relaxarea muschilor, fie cu exercitiu fizic.

Hipertrofia benigna a prostatei (adenomul de prostata)- implica marirea lobului central al prostatei determinand stragulare a uretrei.

Este cea mai comuna afectiune a prostate intalnita la barbatii trecuti de varsta de 50 de ani.

Una din cauzele umflarii lobului central al prostatei poate fi un hormon numit dihidrotestosteron (DHT). Acest hormon este o varianta de testosteron care, desi are un rol important in dezvoltarea aparatului reproductiv, o cantitate excesiva a acestui hormon in organsim poate duce la aparitia adenomului de prostata si la caderea parului. Pentru a evita transformarea testosteronului in dihidrotestosteron este recomandata introducerea zincului in alimentatie.

Tratamentul hipertrofiei benigne poate fi facut prin: tratament chirurgical, tratament cu ultrasunete, tratament cu microunde sau medicamentos. Administrarea medicamentelor blocante a secretiilor hormonale sau relaxante a musculaturii prostatei. Aproximativ jumatate din barbatii care sunt diagnosticati cu hipertrofie benigna a prostatei sunt nevoiti sa si urmeze un tratament.

Cancerul de prostata – riscul dezvoltarii acestui tip de cancer creste odata cu inaintarea in varsta.

Desi este o boala care evolueaza greu si rar provoaca moartea pacientului, cancerul de prostata nu prezinta simptome decat in stadiile avansate, determinand o diagnosticare tardiva. Astfel, controlul urologic de rutina joaca un rol important in prevenirea cancerului; determinarea nivelului PSA, dar si un screening corect pot depista din timp anomalii ale glandei.

Exista mai multe variante terapeutice a cancerului de prostata. Cancerul de prostata se poate trata prin: prostatectomie (indepartarea chirugicala a prostate), radioterapie, chimioterapie sau crioterapie. Medicul urolog impreuna cu medical oncolog vor decide metoda terapeutica optima. 

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Referinte:

  1. 1. Lee CH, Akin-Olugbade O, Kirschenbaum A. Overview of prostate anatomy, histology, and pathology. Endocrinol Metab Clin North;
  2. 2. ”Afectiunile prostatei: care sunt cele mai des intalnite si cum pot fi tratate?” www.medlife.ro;
  3. 3. Maini A, Archer C, Wang CY, Haas GP. Comparative pathology of benign prostatic hyperplasia and prostate cancer;

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala