Pentru majoritatea adulților tineri, șansa de a avea un accident vascular cerebral (AVC) pare un lucru imposibil, însă medicii ne atenționează că nimeni nu este prea tânăr pentru a suferi un atac cerebral.
La nivel global, 1 din 4 adulți cu vârsta peste 25 de ani va suferi un accident vascular cerebral de-a lungul vieții, potrivit Organizației Mondiale AVC. 13,7 milioane de oameni din întreaga lume vor avea primul accident vascular cerebral în acest an și cinci milioane și jumătate își vor pierde viața. Tendințele actuale sugerează că numărul de decese anuale va crește la 6,7 milioane anual dacă nu luăm măsuri adecvate.
Studiile arată că incidența de AVC la adulții tineri este în creștere, iar studiile efectuate pe anumite zone geografice și orașe din Statele Unite ale Americii arată că din ce în ce mai mulți adulți tineri suferă un AVC.
Pe de altă parte, tot mai multe studii au arătat că mulți dintre factorii de risc care fac ca o persoană să fie mai predispusă să aibă un AVC (cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, diabetul și obezitatea) au devenit tot mai frecvenți în rândul persoanelor tinere.
Accidentul vascular cerebral rămâne una din principalele cauze de deces și dizabilitate la nivel global. În plus, sunt din ce în ce mai multe dovezi că infecția cu COVID-19 crește riscul de AVC inclusiv în cazul persoanelor mai tinere și fără alți factori de risc.
AVC-ul la tineri este diferit
Tratarea și managementul terapeutic al accidentului vascular cerebral la persoanele sub 45 de ani necesită o abordare diferită, deoarece factorii determinanți sunt în general diferiți rezultând o conduită terapeutică diferită.
„Comparativ cu accidentul vascular cerebral la persoanele mai în vârstă, AVC-ul la tineri este o abordare diferită”, spune dr. S. Ausim Azizi, profesor și șeful departamentului de neurologie la Temple University Medical School, din Philadelphia.
De ce fac persoanele tinere AVC?
Există mai mulți factori care pot declanșa apariția unui accident vascular cerebral, iar cei mai cunoscuți dintre aceștia sunt:
- diabetul;
- apneea în somn;
- nivelul ridicat al colesterolului
- antecedentele personale sau familiale de accident vascular cerebral, infarct miocardic sau atac ischemic tranzitoriu;
- bolile cardiovasculare (hipertensiune arteriala, tulburari de ritm cardiac, insuficiența cardiacă, infecții cardiace)
- sexul – potrivit statisticilor, bărbații sunt mai predispuși să facă un AVC;
- pilulele contraceptive – terapiile hormonale care includ estrogen ridică riscul unui AVC;
Acestora li se adauga anumite obiceiuri specifice stilului de viata contemporan, cum ar fi:
- obezitatea sau supraponderabilitatea;
- lipsa unei activități fizice regulate, sedentarismul;
- consumul excesiv de alcool;
- consumul de droguri tari, precum cocaina sau metamfetaminele;
- fumatul sau expunerea la fumul de țigară, cunoscut drept fumat pasiv;
- stresul.
Riscul de AVC crește o dată cu vârsta, însă vârsta de debut a multor afecțiuni, factori de risc în aparția unui accident vascular cerebral, a scăzut considerabil.
Personale tinere se recuperează mai bine după un AVC?
Există studii care sugerează că în urma unui accident vascular ischemic o persoană mai tânără are șanse mai mari de recuperare. Explicația constă în capacitatea creierului de plasticitate, mult mai mare la o vârstă mai mică, sau de capacitatea de a folosi circuite neuronale nedeteriorate, care pot prelua funcțiile părții afectate din creier.
În general însă, recuperarea după un AVC depinde de mulți factori, inclusiv de locul în care s-a produs AVC-ul, timpul de răspuns, profunzimea leziunii sau starea generală de sănătate a persoanei în cauză.
Recunoașterea timpurie și tratamentul imediat sunt primii pași spre o recuperarea neurologică de succes în urma unui AVC.
IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.