Electrocardiograma (cunoscută pe scurt ca EKG) este un test noninvaziv și nedureros care măsoară impulsurile electrice ale inimii și reprezintă o investigașie esențială în diagnosticarea multor patologii cardiace, care verifică activitatea electrică a inimii.
Inima este o pompa musculară alcătuită din 4 camere: 2 superioare numite atrii, 2 inferioare numite ventriculi. Un „sistem electric” natural este prezent în inimă și este responsabil de contracția sa. Drept urmare, sângele este pompat în tot organismul.
De ce este necesară efectuarea unei EKG?
EKG se efectuează pentru:
- Tulburări de ritm sau de conducere (extrasistole, tahicardie, blocuri)
- Modificări ale dimensiunii cavităților cardiace (ex. dilatarea atriului, ingrosarea peretelui ventricular)
- Afecțiuni ischemice ale inimii (ex. angina pectorala, infarctul miocardic)
- Modificări hidroelectrolitice care afectează funcția cardiacă (ex. scaderea sau cresterea concentratiei de potasiu seric)
- Semne indirecte ale unor afecțiuni (ex. in trombembolismul pulmonar)
Este foarte important să informați medicul dumneavoastră privind toate simptomele pe care le prezentați și toate medicamentele pe care le luați. Multe medicamente pot schimba rezultatul unei electrocardiograme.
Cum se desfășoară investigația?
În timpul unei EKG:
- Vă veți întinde pe un pat.
- Câțiva electrozi (asemenea unor ventuze) for fi atașati de piele, la nivelul pieptului și pe fiecare încheietură a brațelor și picioarelor. Pentru a crește acuratețea investigației, se va aplica gel la nivelul electrozilor
- Veți fi rugat să nu vă mișcați și să respirați normal. Ocazional, este posibil să fie nevoie să vă țineți respirația câteva secunde.
- Totul durează aproximativ între 3-7 minute.
- Investigația nu este deloc invazivă sau dureroasă.
Electrocardiograma va fi interpretată de medicul care a recomandat-o (cardiolog, internist, medic de familie, urgentist) rezultatele fiind folosite in scop diagnostic.
Electrocardiograma este indicată în urmatoărele situații:
- Ai avut o durere în piept, cu caracter de presiune, cu durata sub 5 minute, apărută în condiții de efort și care a cedat la repaus sau după tratament cu nitroglicerină
- Ai avut palpitații sau senzație de „nod în gât”
- Ai avut amețeli sau ai leșinat
- Anual sau la indicația medicului cardiolog dacă te afli în evidența medicală cu: angina pectorala, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, hipercolesterolemie sau daca ești fumator cronic.
IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.