Dieta grupei tale sanvine înseamnă resetarea ritmului tău genetic natural. Fundamentul acestei diete a fost modelat acum multe milenii. Probabil dacă am fi urmat mesajele inerente, instictive a naturii noastre biologice, starea sănătății noastre de azi ar fi fost mult diferite.
Dr. Peter D’Adamo ne infromează că fiecare grupă sanguină are un set anume de caracteristici ce influențează regimul alimentar, predispunerea la anumite afecțiuni, personalitatea, rezistența la stres.
Astăzi este aproape unanim acceptat faptul că alimentele au un impact direct asupra stării de sănătate și a stării de bine a organismului. Informațiile referitoare la nutriție sunt disponibile, ușor accesibile, în schimb sunt de multe ori confuze sau chiar antagonice.
Dr. Peter D’Adamo susține că acest set de caracteristici face parte din încărcătura genetică moștenită și este stabilită de lectine. Lectinele sunt proteine care se găsesc în produsele alimentare și care au proprietăți de aglutinare, fapt care conduce la modificări la nivelul sângelui. Astfel, în momentul în care o persoană consumă alimente care conțin lectine incompatibile cu antigenele grupei de sânge, acestea afectează un anumit organ sau un sistem din organism și încep să aglutineze celulele sanguine din zona respectivă, conducând la apariția anumitor afecțiuni.
Ce dietă este corectă pentru noi?
Fără îndoială, cele mai multe confuzii sunt rezultatul premisei simpliste că o dietă poate fi benefică tuturor. Un anume regim alimentar fie el urmat cu strictețe are rezultate diferite, astfel unele persoane au rezultate pozitive, iar altele au rezultate negative. Suntem prea ocupați să ne uităm la caracteristicile alimentelor, ignorând importanța examinării trăsăturilor specifice ale oamenilor.
Dieta în funcție de grupa sanvină este o opține ce oferă un plan nutrițional clar, logic, științific, bazat pe profilul tău genetic și celular.
Toate cele patru planuri nutriționale (grupa 0, grupa A, grupa B, grupa AB) includ 12 grupe alimentare:
- Carne
- Fructe de mare
- Produse lactate și oua
- Uleiuri și grăsimi
- Alune, nuci, semințe
- Plante leguminoase
- Legume
- Fructe
- Cereale și pseudo cereale
- Băuturi, ceaiuri, cafea
- Ierburi și mirodenii
- Condimente, îndulcitori
Fiecare dintre aceste grupe împarte alimentele în trei categorii: foarte benefice, neutre, de evitat.
Există o mare varietate de alimente în fiecare dietă, astfel nu trebuie să ne îngrijorăm de limitări. Consumăm predominant alimentele benefice și suntem reticenți doar la cele care știm că ar fi de evitat.
Relația alimentație-stres
Nu doar alimentele și cantitățile consumate îți influențează starea de sănătate. Contează și modul în care corpul utilizează acesti nutrienți. Conceptul de stres este foarte prezent în societatea noastră și nu de puține ori este asociat cu dezvoltarea multor patologii. Puțini oameni realizează, totuși, că nu stresul în sine, ci reacția noastră la stres este cea care epuizează sistemul imunitar și determină susceptibilitatea de a dezvolta anumite patologii. Cea mai bună descriere a reacției la stres este să ne creăm o imagine mentală a felului în care reacționează corpul.
Dieta grupei tale sanvine:
Caracteristici Grupa 0 – Vânătorul
Consumă ceea ce vânează
Tract digestiv rezistent
Sistem imunitar hiperactiv
Greu adaptabil la schimbarile de mediu si de alimentatie
Neutralizează stresul în mod optim prin activitate fizică intensă
Necesitatea unei alimentații bazate pe produse din carne
Reușita dietei acestei grupe sangvine depinde de includerea în alimentație a produselor din carne și a unei diversități de legume și fructe proaspete. Recomandările alimentare de astăzi descurajează consumul mare de proteină animală având la bază studii ce au demonstrat că acizii grași saturați sunt un factor de risc în bolile cardiovasculare și cancere. Însă uităm faptul că o calitate a produselor consumate este primordială, proveniența produselor ce urmează a fi consumate merită toată atenția noastră.
Din cauza acidității gastrice, aceste persoane ar trebuie să consume mai mult fructe cu aciditate alcalină (prune, struguri, coacăze, agrișe, curmale) și să evite pe cât posibil consumul produselor lactate și a cerealelor, sistemul digestiv nefiind adaptat acestora pe deplin.
Exerciții fizice:
– aceste persoane sunt rezistente la exercițiile fizice solicitante;
– se recomandă practicarea următoarelor tipuri de exerciții: aerobic, jogging, gimnastică sportivă, sporturi de contact.
Caracteristici grupa A – Cultivatorul
Culege ceea ce seamnănă
Tract digestiv sensibil
Sistem imunitar tolerant
Adaptare bună la dietă și condiții de mediu stabile
Neutralizare optimă a stresului prin activități relaxante
Necesitatea unei alimentații bazate pe produse agrare
Persoanele din grupa A se dezvoltă bine adoptând o alimentație bazată ăe vegetale, moșterile a strămoșilor lor mai puțin războinici, fermieri. Regim alimentar cu accent pe proteina din soia, cereale și legume, în care este de evitat proteina animală.
Pentru a obține beneficii optime, grupa A ar trebui să elimine din alimentație pe cât posibil carnea. Anumite enzile digestive și acizi gastrici ce permit digestia eficienta a proteinei animale este deficitara la cei cu această grupa de sânge comparativ cu cei din grupa 0. Atenție deosebită asupra produselor din carne procesată ( șuncă, mezeluri, crenvuști), datorită conținutului ridicat de nitriți favorizează apariția cancerului la persoanele ce au un nivel scăzut de acid gastric.Sunt alimente ce ar fi de evitat în general, cu atât mai mult pentru cei din grupa A.
Se recomandă consumul fructelor și legumelor cu aciditate alcalină deoarece nu afectează sistemul digestiv: mango, papaya, portocale etc;
Aceste persoane sunt sensibile la lectinele din: cartofi dulci, varză, roșii și piper deoarece conduc la apariția unor afecțiuni digestive (balonări, flatulență etc.). Produsele lactate sunt greu de digerat și pot provoca o scădere a activității metabolice, se pot consuma produse lactate fermentate în cantități foarte mici (iaurt, kefir, smântână degresată).
Exerciții fizice:
– sunt indicate exercițiile care ajută la stabilirea unui calm interior;
– se poate practica: yoga, tai chi, exerciții de relaxare, meditație;
– dacă persoana suferă de obezitate este recomandat aerobicul, dar nu excesiv.
Caracteristici grupa B – Noamadul
Echilibrat
Sistem imunitar puternic
Sistem imunitar puternic
Sistem digestiv permisiv
Opțiuni alimentare mai flexibile
Consumator de lactate
Neutralizare optima a stresului prin creativitate
Are nevoie de echilibru fizic și psihic pentru a se menține suplu și energic
Dieta acestei grupe este echilibrată, hrănitoare, incluzând o mare varietate de alimente, ”balanța forțelor” dintre grupele 0 și A. Se poate spune ca grupa B reprezintă o adaptare sofisticată a ființei umane în parcursul evolutiv, o modalitate de a uni populații și culturi divergente.
Numai grupa B se poate bucura de toate produsele lactate. Fapt ce se datorează faptului că zaharida de bază a antigenului său este galactoza, prezentă și în lapte. Astfel, multe produse lactate, în special cele fermentate, pot acționa ca ”fertilizatoare” ale tractului digestiv în cazul grupei sangvine B. Atenție la consumul de grâu. Grâul poate conduce la o ”ardere” deficitară a grăsimilor, alături de porumb și hrișcă ce influențează major creșterea în greutate a acestei categorii. Reprezentații grupei B, ar fi bine să evite secara, în conținutul căreia există o lectină ce poate perturba sistemul cardiovascular.
Alimente precum carnea de pui, nuci, arahide, semințe de susan sau floarea-soarelui, tomatele ar trebuie eliminate din regimul alimentar al acestei grupe.
Exerciții fizice:
– se recomandă practicarea exercițiilor care solicită atât mintea cât și trupul, dar nu extenuante;
– se poate practica: tenis, arte marțiale, ciclism, golf, drumeții.
Caracteristici grupa AB – Enigma
Fuziunea modernă a grupelor A și B
Reacție de tip cameleonic la schimbările de mediu și alimentație
Tract digestiv sensibil
Sistem imunitar excesiv de permisiv
Neutralizare optimă a stresului prin metode spirituale, condiție fizică și energie creativă
Un mister al evoluției
Grupa sanvină AB este rară (2-5% din populație) și complexă din punct de vedere biologic
Majoritatea alimentelor dăunătoare grupelor sangvine A și B sunt valabile și în cazul grupei sangvine AB. Efectele par a fi mai bine tolerate de cei din grupa AB datorită faptului că cei din această grupă au anticorpi dubli anti-A și anti-B.
Exerciții fizice:
- se recomandă practicarea exercițiilor care presupun atât activitate fizică, cât și psihică, ajutând la dobândirea și menținerea unui echilibru interior, ca de exemplu: ciclism, yoga, tai ch
IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.
Bibliografie
Peter D’Adamo, „Eat Right 4 Your Type” / „Alimentația adecvată celor 4 grupe sanguine”