Compania farmaceutică americană Pfizer a anunţat joi rezultate pozitive la persoanele vârstnice pentru vaccinul său dezvoltat contra virusului respirator sinciţial (VRS), împotriva căruia nu există la ora actuală niciun vaccin autorizat, informează Reuters, citată de Agerpres.
Acest virus cauzează bronhiolită, o maladie respiratorie care îi afectează mai ales pe sugari, dar poate fi periculos şi pentru persoanele de vârsta a treia, care pot să dezvolte pneumonii.
Peste 177.000 de persoane vârstnice sunt spitalizate în fiecare an în Statele Unite în urma infectării lor cu VRS, iar circa 14.000 dintre ele mor din această cauză, potrivit autorităţilor sanitare americane.
Noul vaccin dezvoltat de Pfizer a fost testat pe persoane de peste 60 de ani în cadrul unui studiu clinic aflat încă în desfăşurare. Potrivit unei analize preliminare, serul a dovedit o eficienţă de aproximativ 85% în prevenirea cazurilor grave (care prezintă cel puţin trei simptome).
Grupul Pfizer a anunţat că intenţionează să depună o cerere de autorizare la Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) şi la alte agenţii medicale cu rol de reglementare din diverse regiuni ale lumii „în cursul lunilor viitoare”.
„Oamenii de ştiinţă şi cercetătorii au lucrat pentru a dezvolta vaccinuri împotriva VRS fără prea mult succes de peste o jumătate de secol”, a subliniat într-un comunicat Annaliesa Anderson, coordonator ştiinţific pentru dezvoltarea de vaccinuri în cadrul grupului Pfizer. „Aceste rezultate reprezintă un pas înainte în cadrul eforturilor noastre ce vizează protejarea oamenilor împotriva VRS”, a adăugat ea.
Noul vaccin a fost bine tolerat de organismul uman şi nu generează probleme de siguranţă, potrivit companiei americane, care a indicat că rezultatele obţinute vor fi transmise spre publicare într-o revistă ştiinţifică.
Aproximativ 37.000 de participanţi au fost deja recrutaţi pentru studiul clinic, care va trebui să includă un total de 40.000 de persoane. Jumătate dintre voluntari primesc vaccinul, ce vizează două tulpini ale virusului (VRS A şi VRS B), iar cealaltă jumătate un placebo.
Şi alte companii medicale, în special Moderna, lucrează la rândul lor în această perioadă pentru a dezvolta un vaccin eficient împotriva VRS.