Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, director medical la Institutul „Matei Balș” din Capitală, a reiterat, luni seara, în cadru emisiunii „100%” de la Realitatea PLUS, că pandemia de coronavirus nu s-a încheiat, ci „a trecut într-o altă etapă”.
Medicul a confirmat creșeterea adresabilității către spitale în ultima perioadă, dar a precizat că vorbim în mare parte despre pacienți cu forme ușoare de boală. El a subliniat, în schimb, faptul că tot mai mulți copii prezintă simptome de infecție cu virusul SARS-CoV-2, vârsta acestora fiind foarte scăzută, respectiv mergându-se până la nou-născuți.
„Pandemia nu s-a terminat, dar s-a trecut în faza de conviețurie. A crescut adresabilitatea. Cea mai mare parte dintre pacienți fac forme ușoare. Problema este că vorbim despre copii, mergând până la sugari.
Cei care necesită o atenție deosebită sunt fie adulți cu factori de risc, respectiv persoane în vârstă, bolnavi cronici, care trebuie să fie urmăriți sau copii foarte mici, bebluși, care trebuie moitorizați.
Nu cred că vor fi cazurile pe care le-am văzut în trecut.
Spitalele trebuie să contribuie cu un circuit dublu și Covid și non-Covid, (…) altfel va apărea imaginea că e o presiune mare la nivel de Cămară de garda.
Infectarea se întâmplă indiferent de vârstă. E o varianta – BA5- care ajunge să fie dominantă și în România. Cei mici se infectează, cel mai adesea, de la un adult.
Faptul ca sunt vaccinat nu însemnă că nu mă infectez sau nu pot să transmit boala. Vaccinul mă protejează într-o măsură mai mare pentru a nu face o formă mai gravă și să nu ajung la ATI.
Așteptăm ca în curând să avem o varianta updatată (a vaccinurilor – n.r.). Și dacă nu am varianta de vaccin pe care mi-o doresc se pune problema la cel vulnerabil că plusul de protecție care poate să vină din booster e un ajutor. Și la tratamentele antivirale poate fi o problemă la variantele noi vilare apărute. Și anticorpii monoclonali au eficientă mai redusă la Omicron și la sub-variantele apărute.
Dacă avem simptome, nu doar respiratorii, ci și digestie, fiind în pandmeie, am o probabilitate destul de mare să fie infecție cu SARS-CoV-2. Prin urmare, ceea ce trebuie să fac este, în primul rând, izolarea, apoi testare în farmacie, urmată de testarea oficială care îmi da siguranța (unui rezultat concludent – n.r.). Dacă rezultatul este pozitiv, atunci iau legătura cu medicul de familie pentru a stabili pașii următori. Fie merg la centru de evaluare și aici îmi poate fi prescris un tratament antiviral care poate reduce complicațiile. Un astfel de tratament se poate lua și acasă, nu e neapărat să merg la spital.
Trebuie evitat antibioticul. E o infecție virală, prin urmare nu am de ce să iau antibiotic. Este recomandat un antiviral sau tratament simptomatic”, a declarat medicul Adrian Marinescu, la Realitatea PLUS.