Peste 500.000 de români pot suferi în acest moment de sindromul post-COVID sau COVID lung. Concluzia se desprinde dintr-un studiu internațional care arată că unul dintre trei bolnavi de COVID-19 care s-au vindecat poate suferi de simptome multiple timp de cel puțin 3-4 luni până la un an.
Și medicii români au tras mai multe semne de alarmă în ultima perioadă și spun că mulți dintre pacienții care au avut COVID-19 rămân cu sechele după boală și insistă asupra importanței tratării sindromului post-COVID care afectează în principal plămânii, însă impactul este covârșitor asupra întregului organism. Cea mai recentă dovadă despre urmările COVID-19 este, din nefericire, decesul îndrăgitului interpret de muzică populară Petrică Mițu Stoian, sâmbătă, pe 6 noiembrie. Acesta a suferit de complicații post-COVID și s-a stins în urma unui stop cardiorespirator după începerea recuperării prin procedură hiperbarică.
Aproape 1,72 milioane de români s-au îmbolnăvit de COVID-19 de la începutul pandemiei până în prezent, în ultimul an și jumătate. Dintre aceștia, 1,52 au fost declarați vindecați, dar este posibil ca o parte importantă să sufere de sindromul COVID lung. Până marți, 9 noiembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.718.726 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 9.342 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.521.696 de pacienți au fost declarați vindecați. Vezi AICI BILANȚUL
Potrivit unui studiu amplu făcut în Marea Britanie, s-a constatat că peste o treime dintre participanți au avut cel puțin un simptom după boală, efect care a durat cel puțin 4 luni. Cercetarea a vizat peste o jumătate de milion de persoane, în legătură cu 29 de simptome prezentate în urma vindecării de COVID-19.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că în sindromul post-COVID este foarte importantă abordarea multidisciplinară a medicilor. În octombrie, OMS a dat publicității o definiție clinică oficială a sindromului „Long COVID” sau post-COVID, potrivit căreia ”sindromul post COVID-19 intervine la persoane cu un istoric medical de infecție probabilă sau confirmată cu SARS-CoV-2, de obicei la trei luni de la instalarea COVID-19 cu simptome care durează cel puțin două luni și care nu pot fi explicate printr-un diagnostic alternativ. Printre simptomele obișnuite sunt oboseală, dificultăți de respirație, depresie, probleme de memorie, cu un puternic impact vieții de zi cu zi. Simptomele pot să se instaleze după o recuperare inițială în urma unui episod acut de COVID-19 sau pot persista după boala inițială. De asemenea, simptomele pot reveni sau dispărea în timp.
CÂT de mult ne afectează COVID-19 pe termen lung
Organizația Mondială a Sănătății a decis definiția sindromului COVID lung: „Sindromul post COVID-19 apare la persoanele care au avut o infecție SARS-CoV-2 confirmată sau probabilă; acesta apare de obicei la 3 luni de la startul simptomelor COVID-19, durează cel puțin 2 luni și nu poate fi explicat de un diagnostic alternativ. Simptomele cele mai frecvente sunt oboseala, dificultate la respirație, disfuncție cognitivă și altele (vezi anexa) – acestea produc un impact asupra funcționării normale. Simptomele pot să persiste din boala inițială sau fie noi, apărute după episodul acut COVID-19. Simptomele pot să fluctueze și să reapară în timp. Pentru copii este o definiție separată”
LISTA simptomelor care pot să apară în sindromul COVID lung:
durere abdominală
probleme menstruale
afectarea mirosului sau gustului
anxietate
vedere ca prin ceață
dureri în piept
senzația de ceață pe creier
tuse
depresie
amețeală
oboseală
febră intermitentă
diaree
constipație
reflux gastric
durere de cap
probleme de memorie
dureri articulare
dureri musculare
spasme musculare
durere pe traseul unor nervi
alergii noi
senzație de furnicături
agravarea simptomelor după efort fizic sau mental
dificultate la respirație
probleme de somn
palpitații
țiuit în urechi.