Numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 crește alarmant în București! Chiar dacă numărul noilor cazuri de luni a fost doar de 56, în secțiile COVID-19 din spitalele de copii din Capitală, numărul celor internați este deja aproape de capacitatea maximă. La cel mai mare spital de pediatrie din țară, Grigore Alexandrescu, nu mai sunt paturi libere la Terapie Intensivă, după ce mulți copii, unii de doar câteva luni, au făcut forme grave de COVID-19. Și adulții au umplut spitalele de boli infecțioase, iar doctorii se așteaptă la ce e mai rău, transmite Realitatea PLUS.
Sunt 11 copii infectați cu coronavirus la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București. Medicii spun că mulți copii care ajung la spital infectați COVID-19 sunt foarte mici, de la câteva zile până la 17 ani. În cazul în care va fi nevoie, numărul paturilor ATI-COVID va fi suplimentat, a anunțat managerul spitalului. Medicii fac apel în continuare la vaccinare, pentru a preîntâmpina cazurile de infectare la copii, în cazul părinților neimunizați.
Managerul spitalului „Grigore Alexandrescu”, Alexandru Ulici, a declarat marți că „în momentul acesta avem 5 paturi ATI COVID pentru copii. Ele sunt pline. Valul 4 a inceput, crește numărul de pacienți, mai ales în sfera pediatrică. Grupa de vârstă afectată foarte serios este 6 luni – 1 an. Majoritatea copiilor care vin au parintii nevaccinați si, din pacate, multi dintre ei nu cred in virus”.
„A crescut foarte mult numărul pacienților cu manifestari grave, multi sunt intubati”, a mai avertizat managerul spitalului bucureștean.
Alte detalii importante despre copiii internați la spitalul Grigore Alexandrescu a dat și un medic specialist Boli Infecțioase, despre agresivitatea bolii în acest val, provocat de tulpina Delta. Majoritatea prezintă simptome respiratorii, față de cei din valurile anterioare, la care au predominat simptomele digestive, a declarat medicul Diana Antăluță, de la „Grigore Alexandrescu”. Cele mai frecvente simptome întâlnite în acest al patrulea val Delta sunt: insuficiență respiratorie, febră, tuse, rinoree, potrivit medicului.
„În acest moment, pe secția tampon COVID de la Spitalul Grigore Alexandrescu, unde sunt internați atât suspecți, cât și confirmați cu coronavirus, sunt 8 copii confirmați, dintre care 5 sunt la Terapie Intensivă. Dintre cei care sunt la ATI, doi sunt intubați și trei doar cu suplimentare de oxigen. Ca simptomatologie, aceștia prezintă insuficienta respiratorie, febra, tuse, rinoree”, a declarat medicul specialist de Boli Infecțioase Diana Antăluță.
Despre diferențele față de alte valuri, aceasta a explicat că simptomele diferă, predominând cele respiratorii: „Acum sunt mai mulți copii cu simptomatologie respiratorie, față de precedentele valuri, când au fost mai mulți cu simptomatologie digestiva. Starea lor este destul de agresivă”.
În același timp, un alt pericol este acela ca cei mici să prezintă coinfecții cu coronavirus – simultan infecțiile specifice respiratorii, digestive cu cea provocată de SARS-CoV-2. Medici asigură însă că sunt atenti monitorizate aceste cazuri.
„Este o perioadă în care circulă și alte virusuri, respiratorii și digestive, alături de SARS-CoV-2. Într-adevăr am avut cazuri de coinfecție: SARS-CoV-2 cu alte virusuri respiratorii și digestive. Au mers bine până acum, sa vedem cu mevoluaeaza. Este putin mai greu pentru pacient, ca e o deprimare a imunitatii, dar am reusit sa facem față”, a mai spus medicul.
La spitalu Grigore Alexandrescu au fost internați în ultima perioadă copii cu vârste de la 3 zile la 17 ani cu infectie SARS-Co-V-2, a declarat medicul specialist pentru Realitatea PLUS.
„Am avut in fiecare val copii internați. Sectia noastra a fost suprasolicitata . Poate ca acum cazurile au venit mai repede decat in celelalte valuri”, a explicat medicul Antăluță.
Aceasta a avertizat că în spital au ajuns copii bolnavi de COVID-19 ai căror părinți nu sunt vaccinați împotriva coronavirusului.
„Până acum, copiii internati cu infecție SARS-CoV-2 nu au avut parinti vaccinati. Gravitatea infectiei depinde de la pacient la pacient”, a mai spus Diana Antăluță, medic specialist Boli Infecțioase.
Sursa: Realitatea de Bucuresti