Specialiștii trag un semnal de alarmă: unul din trei copii este obez, iar cel puțin unul din doi este diagnosticat cu hipertensiune la o vârstă fragedă din cauza kilogramelor în plus. Medicii susțin că expresia „gras și frumos” este nocivă, iar obezitatea duce la apariția unor afecțiuni grave pe termen lung: boli cardiovasculare, boli hepatice sau afecțiuni tiroidiene, relatează Realitatea PLUS.
Prevalența supraponderii și a obezității printre copii a crescut cu 47,1% la nivel global între anii 1980 și 2013, iar Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), prin Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate a raportat, în 2018,o incidență a obezității de 18.6% la copiii români. Mai exact, unul din trei copii are o greutate peste limita normală.
Considerată a fi cea mai frecvența boală metabolică, care se asociază adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat sau apneea de somn, această afecțiune se manifestă în ultima perioadă mai ales în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 10-14 ani și 15-19 ani.
Printre cauzele obezității se numără alimentația nesănătoasă de tip fast-food, dar și chipsurile, sucurile și dulciurile; lipsa exercițiilor fizice sau afecțiuni endocrinologice.
Recent, Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a tras, la rândul său, un semnal de alarmă în privința riscurilor date de obezitate și anorexie. Mihăilă a subliniat chiar că un motiv de îngrijorare în țara noastră îl reprezintă obezitatea în rândul copiilor, precizând că, în SUA – spre exemplu, obezitatea a ajuns să fie un pericol mai mare pentru sănătate decât fumatul.
”Deocamdată, România nu stă foarte rău dacă ne comparăm cu alte țări din UE la incidența obezității la adult, dar stăm destul de rău atunci când vorbim de incidența obezității la copil. Dacă este să cuantificăm riscul pe care obezitatea îl aduce, există state precum SUA în care obezitatea a ajuns să fie un factor de risc pentru sănătate mai mare decât fumatul.
Obezitatea tinde să devină din ce în ce mai importantă la noi și, ce este îngrijorător, tinde să devină din ce în ce mai importantă la copil. Pentru a preveni obezitatea la copil, acest lucru se face educând în primul rând adultul, părintele sau bunicul care hrănesc copilul și oferind copilului accesul la activitate fizică”, a declarat Ioana Mihăilă, la un post TV.
Ministrul Sănătății a vorbit și despre anorexie, avertizând că este una din principalele cauze de deces la femeile tinere: ”Anorexia este o afecțiune a țărilor destul de dezvoltate și afectează, în general, femeile tinere, care au un anumit profil. Este o afecțiune destul de puțin recunoscută, dar este una din principalele cauze de deces la femeile tinere. Este bine să fie conștientizată importanța ei”.
Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala